Vječni klasici

Svijet blagdanskih čarolija: Najljepše božićne priče svijeta

Božić je vrijeme obiteljskih druženja, mira i veselja, a uz ovaj najradosniji blagdan vežu se i mnoge klasične tople priče. Izdvojile smo njih pet koje će oduševiti sve generacije

jonathan-borba-vcX5AhBwk6s-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Božić povezujemo s Djedom Mrazom, kolačima, sobovima, legendama i velikim slavljima, ali i druženjima s obitelji. Dok danas većinom gledamo božićne filmove i uživamo u toplini doma uz svjetlucanje svjećica za bor, nekoć su se na Božić u obiteljima čitale i pričale božićne priče. S obzirom da nam se taj običaj jako sviđa, odlučile smo te potaknuti da i ti ove godine posegneš za jednom od božićnih priča i knjiga u nastavku.

Image
Teleportacija, molim

Najljepše lokacije iz božićnih filmova koje možeš posjetiti u stvarnom životu

Čarobni svijetovi, Orašari, vojnici i balerine, pisma Djeda Mraza ili pak avanture od kojih zastaje dah - sve to i još mnogo više možeš pronaći u pričama iz nastavka našeg članka.

"Kositreni vojnik", Hans Christian Andersen

Kositreni vojnik je blagdanska priča Hansa Christiana Andersena u kojoj se igračka vojnika zaljubi u papirnatu balerinu. Ovo je jedina priča Hansa Christiana Andersena koja nije nastala prema nekoj narodnoj priči i poznatom motivu, već ju je kreirao posve iz svoje mašte. Označila je novo razdoblje njegovog književnog stvaralaštva i oživjela je svijet igračaka, plesnih figura, dvoraca, labudova i svih magičnih likova dječjih igara, a posebno ju je popularno čitati upravo u vrijeme Božića. Ljubavna priča o jednonogom kositrenom vojniku i neobičnoj balerini te peripetijama sudbine neobično je nostalgična i melankolična, a smatra se klasikom među božićnim pričama.

"Božićna priča", Charles Dickens

„Božićna priča“ je roman engleskog spisatelja Charlesa Dickensa. Roman je prvi put izdan 19. prosinca 1843. s ilustracijama koje je napravio John Leech. Priča je po izlasku bila instantan uspjeh, prodavši se u 6.000 kopija samo u prvom vikendu. Iako je priča bila napisana kako bi Dickens dobio novac da otplati dug, ona je do danas ostala jedna od najpopularnijih i najdugovječnijih božićnih priča. Radnja prati škrtog direktora banke, Scroogea, kojeg posjećuje nećak koji ga moli da ga pusti ranije s posla na sam Božić. On ga pušta, ali uz uvjet da mu taj dan neće biti plaćen. Nakon što Scrooge zatvori ured, dolazi mu duh prijatelja Marleya u okovima i govori mu da će ga posjetiti tri duha: prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Nakon što mu duh budućnosti pokaže njegov grob zameten snijegom i obitelj koja se veseli njegovoj smrti, Scrooge ispravlja svoje krive postupke. Ova priča je posveta davanju drugih šansi u životu te nas uči pravim vrijednostima Božića. Nije ni čudo da je popularna skoro 200 godina.

"Orašar", Ernst Theodor Amadeus Hoffmann

Božić ne bi bio Božić bez „Orašara“. Ovo je priča na temelju koje je i nastao jedan od najslavnijih baleta svih vremena Petera Iliča Čajkovskog. Hoffmann je radnju svoje priče smjestio na Badnjak u dom malenih Clare i Fritza koji s oduševljenjem primaju poklone svog kuma mađioničara i lutkara Drosselmeyera. Iako su im poklonjene i skupocjene lutke koje „same plešu“, Clari pozornost privlači drveni Orašar. Fritz namjerno slomi igračku, no kada svi zaspu Clara se vraća u salon kako bi ga pogledala i tada nastaje čarolija koja do danas oduševljava čitatelje diljem svijeta.

„Pisma Djeda Božićnjaka“, J. R. R. Tolkien

Iako Tolkiena instinktivno vežemo uz „Hobita“ i „Gospodara prstenova“,  možda će te iznenaditi da je bio iznimno vješt i u pisanju posve drugačije tematike. Tijekom dvadeset godina u Tolkienov je dom svakog Božića stizalo pismo Djeda Božićnjaka kao odgovor na želje njegove djece. Pisao ih je sam Tolkien, a nakon njegove smrti sve ih je sabrala i objavila njegova obitelj. Što se događa kada nestane polarna svjetlost, kada goblini pokušavaju izbušiti tunele kako bi ukrali poklone, kada sobovi izgube poklone i još mnoge druge dogodovštine, možeš saznati u ovoj iznimnoj zbirci koja sadrži i originalne Tolkienove ilustracije.

„Čudo u 34. ulici“,  Valentine Davies

Posljednja, ali ništa manje važna priča, tu je i Daviesova knjiga „Čudo u 34. ulici“ koju je autor prvotno napisao kao podlogu za scenarij za film davne 1947. godine, redatelja Georgea Seatona, a tek potom tekst prilagodio i za knjigu kako bi bila objavljena paralelno s dolaskom filma u kina. Film je ovjenčan Oscarom te je do danas doživio nekoliko raznih novih adaptacija. Radnja prati djevojčicu Susan koja ne vjeruje u Djeda Božićnjaka. No, čini se da Djed Božićnjak itekako postoji te je upravo u vrlo zanimljivoj misiji koja bi mogla uvelike utjecati na Susanin život te ju uvjeriti da Djed Mraz ipak nije samo fikcionalni lik. Postoji li ipak čudo, je li moguće ostvariti svoje skrivene želje i kakvu ulogu u svemu tome ima Božić, saznaj u ovom klasiku za sve generacije.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.