ZA LJETNE BEBE

Val ili Maris: Najljepša dječja imena inspirirana morem i ljetom

Ako ove godine trebaš roditi upravo tijekom ljetnih mjeseci, zašto svom djetetu ne bi dala neko prekrasno ime inspirirano morskim dubinama?

xavier-mouton-photographie-ry_sD0P1ZL0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ljeto je, zbog sunca, mora i godišnjih odmora, mnogima omiljeno godišnje doba. Osim što uz ljeto asociramo lagane materijale na koži, bezbrižnost i duge noćne izlaske, jedna od definitivno glavnih asocijacija je i miris, zvuk i okus mora. More je oduvijek fasciniralo ljude - davalo im hranu, strašilo ih i istovremeno im davalo poticaj da žive, ali bi ponekad i oduzimalo živote. Nije stoga nikakvo čudo da čovječanstvo sve do danas osjeća divljenje, ali i strahopoštovanje prema morskim dubinama.

Image
Božji glasnici

Najljepša imena za djevojčice i dječake inspirirana anđelima

Kroz stoljeća su se tako rodila i neka jako lijepa imena inspirirana morem, a ako se ne možeš dosjetiti kakvo ime da daš svojoj bebi rođenoj u ljeto - možda ovdje pronađeš dobru ideju.

Naime, u nastavku smo za tebe izdvojile deset prekrasnih morskih imena za djecu - pet za djevojčice i pet za dječake. Značenja ovih imena imaju duboku simboliku povezanu s morskim valovima, nimfama ili pak simbolikom vode općenito, a koje ti se najviše sviđa odluči sama.

Morska imena za djevojčice

Maris - Iako se ovo ime u Hrvatskoj prvenstveno daje djevojčicama, inače se radi o uniseks imenu koje je prikladno i za dječake. Samo ime je latinskog porijekla i označava osobu koja 'dolazi iz mora' ili 'živi na moru'. Sam korijen imena izveden je iz latinske riječi 'mare' odnosno more. U Splitu je 2015. godine ovo ime došlo na listu top deset najčešće davanih ženskih imena novorođenim djevojčicama, a inače je, zanimljivo, najpopularnije u Njemačkoj.

Mare - Ime Mare po mnogima dolazi od talijanske riječi za more, a koja se čita i piše isto. Drugi pak tvrde kako je riječ o skraćenom, slavenskom izvedenom obliku imena Marija, a koje znači voljena, mirna i spokojna.

Kordelia - Kordelia iliti Kordelija nije često ime na našem području, jer vuče velške korijene, ali ima doista krasno značenje - 'morski dragulj'. Postoji i latinska inačica ovog imena koja zvuči isto, ali nosi drugačije značenje. Od latinske riječi 'cordus', što znači kasno, pa bi se Kordelia mogla prevesti i kao ona koja je kasno došla na svijet. No, nama se više sviđa prethodno, morsko značenje.

Adriana - Adriana je relativno često žensko ime na hrvatskom području, a postoje dva poprilično različita značenja i tumačenja simbolike ovog imena. Naime, neki smatraju kako ono dolazi od ilirske riječi 'adur', a koja označava more, vodu. Drugi pak tvrde da je korijen imena Adriana, 'Adria', odnosno mjestašce u Rimskom Carstvu, a odakle je došao car Publius Aelius Hadrianus i po kojem je u konačnici i Jadransko more ('Mare Adriaticum') dobilo ime.

Nerisa - Nerisa nije ime koje često susrćemo, ali nam se jako sviđa. Naime, radi se o imenu koje je prema grčkoj mitologiji nosila morska nimfa. Drugo pak tumačenje dolazi iz perzijskog jezika te se smatra da žene koje nose ovo ime imaju ljepotu najljepšeg cvijeća. Koje god od ova dva tumačenja ti se više sviđa, moraš priznati da su oba dosta lijepa.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Morska imena za dječake

Val - Val je muško ime koje u Hrvatskoj svake godine postaje sve popularnije, a na našem jeziku je posve jasno što označava - morski val. No, stručnjaci za povijest imena govore da se radi i o imenu koje dolazi iz latinske riječi 'valens', a koja znači jak, zdrav. Drugi, duži oblici imena su i Valentin, Valentino.

Adrian - Adrian je muška inačica imena Adriana, pa se uz njega vode i isti sporovi o porijeklu samog imena. Neki tvrde da je ono ilirskog korijena te da označava vodu i more, dok drugi pak smatraju kako se prvenstveno radi o imenu nadahnutom geografijom, odnosno gradom na obali Jadranskog mora.

Jadran - Ime Jadran, iliti žensko Jadranka, danas nije često te je pomalo zaboravljeno, što je šteta, jer se radi o prekrasnoj posveti našem moru.

Kai - Kako je posljednjih desetak godina jako popularno djeci davati imena stranog porijekla, koja su nerijetko egzotična, na ovoj našoj listi našlo se i muško ime Kai, a koje na tradicionalnom havajskom jeziku znači jednostavno - more. Kako se radi o jednom od najljepših otočja svijeta, s kristalno plavim morem i pješčanim obalama, ako svojem dječaku želiš dati jako lijepo morsko ime ovo bi moglo biti to.

Marin - Ime Marin često je na našem govornom području, ali i diljem Mediterana. Posebnu popularnost uživa u Hrvatskoj i Italiji, a zapravo označava 'morskog čovjeka'. Ovo ime dugo je, stoljećima poznato u primorskim gradovima, a postoji i Sveti Marin, zaštitnik klesara, đakona i lažno optuženih ljudi.

Image
Foto: www,profimedia.hr