Lifestyle
Lifestyle

Najbolji savjeti kako iskoristiti žumanjke

Najbolji savjeti kako iskoristiti žumanjke
Kulinarski savjeti - kako iskoristiti žumanjke koji su vam ostali od pripreme drugih jela

Često se dogodi da nam ostanu bjelanjci od pripreme drugih jela, ali ponekad se to dogodi i sa žumancima. Što s njima napraviti i kako iskoristiti žumanjke u ovakvim slučajevima? Žumanjak je nutritivno najvažniji i najbogatiji dio. Bogat je proteinima i mastima, a od minerala prevladavaju željezo i fosfor.  Neki recepti za kolače i kreme često traže samo bjelanjke. Nakon njihova odvajanja, žumanjci često završe u odvodu, ili čekaju svoju priliku kako iskoristiti žumanjke. Izbjegnite bacanje ovako vrijednog sastojka i pripremite se na vrijeme Napravite domaću zdravu majonezu. Od 120 g mekanog avokada ili maslinovog ulja 1 žumanjak 1 žlica jabučnog octa 1 žlica senfa 1 žlica cijeđenog soka limuna 1/4 čajne žličice soli Napravite keto kavu za koju su vam potrebni: 1 šalica crne kave 1 žlica kokosovog ulja 1 žlica maslaca 3 žumanjka 1/2 čajne žličice cimeta 2 žlice slatkog vrhnja stevija Tu su i mesne okruglice sa žumanjcima koje možete napraviti ako ne znate kako iskoristiti žumanjke. Pomiješajte 500 g mljevene puretine; 4 žumanjka; 60 g zobenih pahuljica, sitniji tip; sol, papar i sve zajedno popecite.