Često se dogodi da nam ostanu bjelanjci od pripreme drugih jela, ali ponekad se to dogodi i sa žumancima. Što s njima napraviti i kako iskoristiti žumanjke u ovakvim slučajevima?
Žumanjak je nutritivno najvažniji i najbogatiji dio. Bogat je proteinima i mastima, a od minerala prevladavaju željezo i fosfor.
Neki recepti za kolače i kreme često traže samo bjelanjke. Nakon njihova odvajanja, žumanjci često završe u odvodu, ili čekaju svoju priliku kako iskoristiti žumanjke.
Izbjegnite bacanje ovako vrijednog sastojka i pripremite se na vrijeme
Napravite domaću zdravu majonezu.
Od 120 g mekanog avokada ili maslinovog ulja
1 žumanjak
1 žlica jabučnog octa
1 žlica senfa
1 žlica cijeđenog soka limuna
1/4 čajne žličice soli
Napravite keto kavu za koju su vam potrebni:
1 šalica crne kave
1 žlica kokosovog ulja
1 žlica maslaca
3 žumanjka
1/2 čajne žličice cimeta
2 žlice slatkog vrhnja
stevija
Tu su i mesne okruglice sa žumanjcima koje možete napraviti ako ne znate kako iskoristiti žumanjke.
Pomiješajte 500 g mljevene puretine; 4 žumanjka; 60 g zobenih pahuljica, sitniji tip; sol, papar i sve zajedno popecite.