Nabavila si mačku? Saznaj najbolje trikove kako je lako odgojiti

S mačkama treba drugačije nego sa psima. S ovim inteligentnim i samovoljnim životinjama treba lukavo i dosljedno

Nabavila si mačku? Saznaj najbolje trikove kako je lako odgojiti

Znamo da se pse može relativno lako istrenirati no što je s mačkama, koje slove kao pomalo svojeglave. Sljedeći savjeti, trikovi i tehnike pomoći će ti u raznolikim situacijama s kojima se većina vlasnika mačaka susreće.

Ključ dobrog i učinkovitog odgoja je dosljednost. Prvo dobro razmisli o tome što želiš naučiti mačku, kako je navesti da to učini i kako je nagraditi. Bez obzira na to što odabereš, pobrini se da to radiš redovito, u suprotnom ćeš mački slati miješane signale što će samo dodatno otežati njen odgoj. I nemoj misliti da mačku možeš lako odgojiti za 10 minuta - tome ćeš ipak trebati posvetiti malo više vremena.

Ovih deset savjeta pomoći će ti da što lakše i brže naučiš svoju macu kućnom redu:

1. Mačkama kazna  ne znači puno. To je činjenica. Ako si ikada imala psa, znaš da je kažnjavanje pomoglo kod promjene njegovog ponašanja. To kod mačaka baš i ne pali. Nemoj na to trošiti vrijeme. One će sjesti, zapresti nekoliko puta  i nakon toga nastaviti s istim ponašanjem.

2. Tjelesno kažnjavanje ne dolazi u obzir. Budući da je mačje tijelo tako nježno, ne smiješ udariti mačku. To znači da kod odgoja mačke moraš koristiti druge metode i nadmudriti je da postigneš što želiš. Ne sumnjam da ćeš uspjeti u tome.


3. Koristi oblik pozitivnog poticanja. Što ćeš duže biti vlasnica mačke, otkrit ćeš da ju je teško „uloviti na djelu“ (bolje rečeno nedjelu). Zato je mnogo lakše nagrađivati mačku kad vidiš da se dobro ponaša. Imaj pri ruci mačje poslastice i daj ih mački svaki put kad učini nešto dobro, poput korištenja kutije s pijeskom za nuždu ili kad koristi grebalicu za oštrenje pandži.

4. Nabavi dovoljno igračaka za mačku. Možeš ih kupiti u prodavaonici za kućne ljubimce ili ih sama napraviti. Mačke su često zločeste zato što im je dosadno. One su po prirodi predatori. Sjeti se scene iz crtanog filma „Kralj lavova“ kad mali Simba svladava lekcije vrebanja plijena. Kad se tvoja mačka spušta po zavjesama i zatrčava prema zidu, zapravo samo uvježbava svoje predatorske vještine. Opskrbi je s dovoljno alternativnih materijala za vježbu i barem ćeš je malo ukrotiti.

5. Pobrini se da mački bude zabavno dok vas nema. Koliko god neki ljudi mislili da mačke vole biti osamljene, to nije točno. Ako je tvoja mačka naviknuta na društvo, brzo će joj dosaditi samoća i nehotice će ti početi uništavati stvari dok si na poslu ili kad te duže vrijeme nema kod kuće.


6. Spoznaj vrijednost bočice vode s prskalicom. U nekim slučajevima, prskanje mačke s vodom je dovoljno da privučeš njenu pažnju i zaustaviš njeno loše ponašanje. Sve što ti treba je prskalica koju obično koristiš za prskanje sobnog bilja. Kad se mačka počne loše ponašati samo je poprskaj. Uskoro će jako dobro znati da to ne smije raditi.

7. Puhni mački u lice. Možda zvuči čudno, ali pali. Ako ti se mačka doslovno unijela u lice, a želiš je naučiti da se drži na određenoj udaljenosti i da ti prostora, isprobaj ovaj trik. Jednostavno joj puhni u lice. To će je preplašiti i začuditi. Uskoro će shvatiti da si to ti puhnula u nju i neće te više neugodno ometati.

8. Pobrini se da ti mačka ima sobu s pogledom. Znaš što kažu: „radoznalost je ubila mačku“. Događa se da se vlasnik naljuti zbog nečeg što mu je učinila mačka kojoj je bilo dosadno. Dosta mačjeg negativnog ponašanja povezano je s njenom radoznalošću. Pobrini se da tvoja mačka može sjediti na prozorskoj dasci i promatrati ptice koje lete vani, ali i sva druga zbivanja. Ako tvoja prozorska daska mački nije dovoljno velika za duže sjedenje probaj dasku proširiti.


9. Provodi kvalitetno vrijeme s mačkom. Ovo možda zvuči čudno kao tehnika odgoja, no što više vremena provedeš sa svojom mačkom, bolje ćeš moći komunicirati s njom. Mačke definitivno imaju dobro razvijene komunikacijske vještine. Što bolje poznaješ svoju mačku i što bolje ona poznaje tebe, to ćeš joj lakše pročitati misli. Puno ćeš lakše znati kad se sprema učiniti nešto što ne bi smjela. A ona će znati kad se ti ne slažeš s tim što radi, promatrajući vaš govor tijela i pogled.

10. Imaš više od jedne mačke? Tada vjerojatno ponekad vidiš mačju borbu. Mačke su teritorijalne životinje i svako toliko će se boriti oko teritorija. Ako borba započne dok si ti u blizini, prvo što trebaš učiniti je zaustaviti je. Najbolja metoda je prskanje vodom.  Prskaj agresora, a izbjegavaj prskanje žrtve. Nakon toga zatvori agresora u drugu sobu. Za to vrijeme nagradi mačku koja nije napadala iako je bila napadnuta. Kad ovaj par mačaka ponovno bude zajedno, drži ih pod nadzorom što više možete.

Ove ideje su samo mali dio odgoja mačaka. Kad se bolje upoznaš sa svojom mačkom, razvit ćete vlastitu komunikaciju. To može biti čak kroz govor – ti joj pričaš, a ona mijauče, no veća je vjerojatnost da ćete komunicirati govorom tijela. Uskoro ćeš raspoznavati nijanse ovog oblika komunikacije, a odgoj mačke će biti lakši nego što si mislila.