Mjerenje vlage u stanu

Donosimo jednostavan test za otkrivanje razine vlage i još jednostavnije rješenje za otklanjanje viška vlage iz tvoga doma.

Mjerenje vlage u stanu

U zadnje vrijeme stručnjaci sve više upozoravaju na posljedice prevelike vlage u našim domovima i radnim prostorima, koja dokazano utječe i na ljudsko zdravlje. Potrebna je optimalna razina vlažnosti za ugodan boravak, međutim, previše vlage u tvome domu može uzrokovati velike probleme, čak i negativno utjecati na zdravlje.

Dolaskom zime, problem postaje sve naglašeniji.
Zima sa sobom donosi sezonu grijanja, zatvaramo prozore i smanjujemo prozračivanje i cirkulaciju zraka u našim kućama kako bismo zadržali toplinu. Istodobno, kiša i snijeg mogu povećati količinu vlage koja ulazi u kuću kroz pukotine, podrume i zidove. Zbog smanjene mogućnosti da vlaga napusti kuću, razina vlage u unutrašnjosti doma raste. Istovremeno se događa i nešto drugo. Dijelovi kuće u izravnom su dodiru s hladnim vanjskim zrakom, a razlika u temperaturi s toplim i vlažnim zrakom unutar doma može uzrokovati kontinuiranu kondenzaciju na tim hladnim površinama. Sve će to privući plijesan i uzrokovati mrlje od vlage.

Kako uočiti prve znakove vlage? 
Ako osjetite miris plijesni ili ti prostori ostaju magloviti tijekom dužeg vremena, znak je da je vrijeme da potražite rješenje u borbi protiv vlage i plijesni.

Probajte jednostavan test s kockom leda!
Postavite čašu za piće u prostoriji u kojoj želite izmjeriti vlažnost i stavite četiri kocke leda u njega. Čašu možete postaviti u bilo kojoj prostoriji u kojoj smatrate da je vlažnost visoka, ali izbjegavajte kuhinju ili kupaonicu, jer se u tim prostorijama znatno mijenja razina vlažnosti. Čaša neka stoji u prostoriji 3 minute i tijekom testa nemojte ulaziti u prostoriju. Nakon tri minute, provjerite stanje čaše s ledom. Ako se na vanjskoj strani čaše pojave kapljice vode, vlaga u prostoriji nije visoka. Ako nema kapljica, trebate postaviti sakupljač vlage u prostoriji.