Konzervirana hrana ima svoj rok trajanja - provjerite koji

Svaka namirnica, osim meda, ima svoj rok trajanja, a evo i koji rok trajanja ima konzervirana hrana

Konzervirana hrana ima svoj rok trajanja - provjerite koji

Pod pretpostavkom da konzerva nije oštećena ili otvorena, većina konzervirane hrane, može trajati znatno duže od istaknutog roka trajanja. 


Image
Važno je znati da konzerviranu hranu ne morate bacati točno onoga dana kada im istekne rok trajanja. Iako na pakiranju piše da je prošao datum isteka roka, mnoge konzerve mogu se konzumirati još neko vrijeme nakon tog isteka.

Izuzetak su rajčice i ananas, koji sadrže visoke količine kiselina. Te kiseline nagrizaju metal u kojem se nalaze pa je zato bolje izbjegavati konzervirane rajčice te umjesto da provjeravate rok trajanja koji ima takva konzervirana hrana, radije uzmite rajčice i ananas u staklenkama.

Za rok trajanja koji ima konzervirana hrana, kao što su to konzervirano povrće i neke konzervirane juhe, možete biti sigurni da se mogu jesti i godinu ili dvije poslije isteka roka trajanja. 

Rok trajanja konzerviranog mesa traje i duže – čak od tri do pet godina.

Pojmovi kao što su "Upotrebljivo do", "najmanje upotrebljivo do" i "upotrebljivo do kraja" - nazivi su koji su vrlo slični, a opet rokovi trajanja namirnica su potpuno različiti - traju od nekoliko dana za određene namirnice pa do više godina kao što može biti i rok trajanja koji ima konzervirana hrana.