Crveni bosiljak u kuhinji se upotrebljava kao i klasičan bosiljak, ali ima snažniji i trpkiji okus.
Zbog visokog udjela antocijana crveni bosiljak ima jak zaštitni učinak na krvožilni sustav.
Poznat i pod nazivom crveni rubin bosiljak (Ocimum basilicum purpurascens), crveni bosiljak je kompaktna biljka bosiljka s lijepim crvenkasto-ljubičastim lišćem.
Za razliku od običnog bosiljka, crveni bosiljak je jednogodišnja biljka s crvenim lišćem, visoka do 50 cm.
Zahtijeva sunčano i toplo mjesto rasta. Prikladan je za uzgoj u vrtu i zanimljiv je ako je zasađen u teglicama.
Crveni bosiljak ne samo da vam pomaže opustiti se nego i djeluje na druge probleme: prehladu, groznicu, kašalj, upalu grla, bubrežne kamence, srčane bolesti, upale usne šupljine, probleme dišnih puteva ili probleme s pamćenjem.