Koje brašno za kruh je najbolje

Kada govorimo o brašnu obično ne znamo koje brašno za kruh je najbolje i tu podrazumijevamo sve proizvode dobivene mljevenjem žitarica. Znate li vi koje brašno za kruh je najbolje?

Koje brašno za kruh je najbolje

Brašno se dobije od pšenice, raži, ječma, zobi, kukuruza, riže, prosa, heljde, pira i tritikale (hibrid stvoren križanjem pšenice i raži). Tako postoje i različiti tipovi brašna za različite vrste kruha. Vi morate odlučiti koje brašno za kruh ćete upotrijebiti za koju priliku, a zato će najbolje biti ako ih isprobate nekoliko i ispečete kruh po vlastitom ukusu i ukusu vaših ukućana.

ImageBrašno koje najčešće upotrebljavano u domaćinstvima je pšenično brašno.

Najčešće se u pekarstvu i slastičarstvu koristi polubijelo pšenično brašno (tip 700 i tip 850) koje je tipično krušno brašno i  upotrebljava se uglavnom za izradu kruha i peciva. 

Ako ne znate koje brašno za kruh upotrijebiti, probajte neko od tipova pšeničnog brašna, a ako imate problema s probavom ili morate paziti na prehranu koristite druga brana kao što je to crno, heljdino, pirovo i slična brašna veće vrijednosti.

Tako crno pšenično brašno (tip 1100 i tip 1600) ima visoke nutritivne karakteristike. To je visokokvalitetno brašno zbog visokog sadržaja vitamina, minerala, a osobito dijetalnih vlakana. 

Koje brašno za kruh se koristi u  pripremi proizvoda od dizanog tijesta? Pa gotovo uvijek se barem kao dodatak koriste tipovi pšeničnog brašna.

Bijelo pšenično brašno (tip 400 i tip 550), polubijelo pšenično brašno (tip 700 i tip 850), crno pšenično brašno (tip 1100 i tip 1600) i brašno cijelog zrna pšenice. 

Koje brašno za kruh upotrijebiti ovisi i o vašem ukusu te vrsti kruha koju želite napraviti.