Knjiga tjedna

Neispričana priča o Černobilu - jednoj od najvećih svjetskih nuklearnih katastofa

Najcjelovitiji prikaz nuklearne katastrofe koja je obilježila 20. stoljeće temeljen na iskazima onih koji su joj svjedočili iz prve ruke

profimedia-0415104721.jpg
Foto: Profimedia.hr

Smještena u društveno-povijesni kontekst, knjiga nudi uvid ne samo u tijek zbivanja, nego i način na koji su društveno-politički odnosi tadašnjeg Sovjetskog Saveza utjecali na njezin nastanak i posljedice

Rano ujutro 26. travnja 1986. eksplodirao je četvrti reaktor nuklearne elektrane u Černobilu i izazvao jednu od najvećih katastrofa 20. stoljeća. Tijekom trideset godina od tog događaja Černobil je postao kolektivna svjetska noćna mora: sinonim za avetinjske strahote trovanja radijacijom, opasnu tehnologiju koja izmiče kontroli, ekološku krhkost i sve što se može dogoditi kad jedna država ugrožava ne samo svoje građane, nego i cijelo čovječanstvo. Ali prava priča o nesreći, od samoga početka obavijena tajnovitošću, propagandom i dezinformacijama, dugo je bila kontroverzna.

Image
Raj za sve ljubitelje knjiga

Počeo je Interliber, a ove knjige želimo sada 'uloviti'

Oslanjajući se na stotine sati intervjua vođenih tijekom više od deset godina, kao i na pisma, neobjavljene memoare i arhivske dokumente s kojih je tek nedavno skinuta oznaka tajnosti, Adam Higginbotham oživio je najveću svjetsku nuklearnu katastrofu očima onih koji su joj svjedočili iz prve ruke.

Pisana stilom u kojem se isprepliću istraživačko novinarstvo, znanstveni pristup i naracija dostojna vrhunskog pisca trilera, knjiga jamči zadovoljstvo čitanja širokom krugu čitatelja.

Hrvatski prijevod potpisuje Ruđer Jeny.

O AUTORU:

Adam Higginbotham (1968.) britanski je novinar i autor čije su tekstove narativno-publicističkog sadržaja objavljivali brojni časopisi, uključujući New Yorker, Wired, Smithsonian i New York Times. Njegova prva knjiga, „Ponoć u Černobilu: Neispričana priča o najvećoj svjetskoj nuklearnoj katastrofi“, objavljena je 2019. i otada je prevedena na više od dvadeset jezika te ovjenčana mnogim priznanjima i nagradama: Andrew Carnegie Medal for Excellence za najbolje publicističko djelo 2020., William E. Colby za najbolju knjigu 2020., a uvrštena je i u najuži krug najboljih publicističkih knjiga godine prema izboru nekoliko časopisa, uključujući New York Times, Time i Kirkus Reviews.

Image

Naziv izvornika: Midnight in Chernobyl
Godina izdanja: 2021
Nakladnik: Znanje

Format: 150 x 228 mm
Broj stranica: 576 stranica
Uvez: meki
Cijena: 169,00 kn

Knjiga je dostupna u pretprodaji