ČUVAJMO PRIRODU

Sve je bitno: Jednostavni savjeti kako uštedjeti vodu u kućanstvu

Očuvanje pitke vode izuzetno je važno, a jedino što uvijek trebamo imati na umu da je dovoljno trošiti samo onoliko vode koliko nam treba, a ne rasipati ograničene resurse

štednja vode
Foto: Shutterstock

Živimo u zemlji u kojoj smo blagoslovljeni velikim količina pitke vode i upravo zato često zaboravljamo da trebamo biti pažljivi prema tom važnom resursu, ali i odgovorni prema svojoj djeci. Imamo veliko blago koje trebamo pažljivo čuvati kako bi i budući naraštaji mogli uživati u kvalitetnoj vodi. No i klimatske promjene i ekstremni vremenski uvjeti koji s njima dolaze sve češće znače da opskrba vodom postaje sve nepredvidljivija jer su suše sve češće, osobito u ljetnim mjeseca. Osim toga i poplave su također postale velik problem što samo dokazuje da se sve oko nas mijenja i da trebamo preuzeti odgovornost i svakodnevno djelovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako bi ovo moglo zvučati jako teško ipak se radi o vrlo jednostavnim koracima koje možemo napraviti u svakodnevnom životu. Samo trebamo osvijestimo što radimo i koliko trošimo vode u svom kućanstvu, a zatim usvojimo nove navike. Naravno najbolje bi bilo stvoriti nove navike kod svih članova obitelji, a onda će se sigurno smanjiti količina vode koja se potroši svaki dan, ali i računi na kraju mjeseca. Važno je ne rasipati ograničene reusurse, a sve se može učiniti s sljedećim jednostavnim navikama.

Kraće tuširanje

Za jedno klasično tuširanje potroše se litre i litre tekuće vode, a često vrlo nepotrebno. Stoga se za početak može skratiti vrijeme tuširanja, a osim toga voda se i može zatvoriti dok se šamponira tijelo i kosa. Treba izbjeći nepotrebno istjecanje vode i možda ne izgleda kao da je to velika količina, ali kada bi svaka obitelj tako razmišljala uštedjelo bi se jako puno tekuće vode.

Zatvori vodu dok pereš zube i briješ se

Ponekad ljudi uopće ne razmišljaju da im voda teče dok peru zube, lice ili se briju. U takvim situacijama treba zatvoriti slavinu. I naravno koristiti hladnu vodu ako je moguće jer se štede i energetski resursi. 

Image
Foto: Unsplash

Perilica za rublje i posuđe treba biti puna

Iako su danas proizvođači ekološki osviješteni i sve se više razmišlja o štednji energije i resursa u prirodi ipak i mi moramo paziti kada koristimo kućanske aparate. Stoga različite perilice treba uključivati samo kada su pune. Uštedjet će se voda i električna energija, ali će i računi biti manji.

Slavine ne smiju kapati

Slavina iz koje kaplje može potrošiti stotine litara vode godišnje pa nikako ne treba zanemariti ovaj problem. Slavine trebaju biti u ispravnom stanju i uvijek zatvorene.

Ispravan vodokotlić

Vodokotlić također treba biti ispravan jer kroz njega prođu velike količine vode i ne smije kapati. Osim toga prilikom kupovine vodokotlića treba odabarati onaj koji ima mogućnost veće i manjeg mlaza. Također treba paziti da se u školjku ne bacaju nepotrebe stvari poput maramica, a zatim se troši velika količina vode.

Sitnice su važne

Nemoj baciti vodu ako slučajno ostane negdje na stolu čaša s vodom nego zalij cvijeće ili vrt. Kada kuhaš kavu ili čaj nemoj zagrijavati velike količine vode u kuhalu nego samo koliko je potrebno.

Slabiji mlaz na slavinama i tušu

Uvijek se može namjestiti slabiji mlaz na slavina i tušu ili se nikada ne trebaju odvrnuti do kraja. Sve su ovo sitnice koje mogu pomoći da uštedimo i sačuvamo prirodu, samo je važno da svi napravimo te male promjene u svakodnevnici!

Image
PAMETNO I JEFTINIJE

Odlični trikovi koji će ti pomoći da bacaš manje hrane + dva sjajna recepta