Cijene rastu

Znamo kako uštedjeti novac kod kupovine namirnica

Kupovina namirnica je dio naše svakodnevice, a moguće je uštedjeti i jesti zdravije uz samo nekoliko promjena

joshua-rawson-harris-YNaSz-E7Qss-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ovih dana svjedočimo sve većim poskupljenjima, a veće iznose ne trošimo samo na benzinskim crpkama, nego su računi u trgovinama s hranom sve veći. U Hrvatskoj na hranu trošimo čak 26 posto kućnog budžeta i to je jedan od najvećih iznosa u Europskoj uniji. Sve veći strah da se situacija u svijetu neće brzo smiriti natjerala nas je da razmislimo na koje načine sve možemo uštedjeti, a naravno da želimo i zadržati što zdraviju prehranu. Stručnjaci savjetuju da promislimo o nekim stvarima i uvedemo neke nove navike kada krenemo u kupovinu namirnica.

Image
Kraljica jeseni

Sezona je bundeva. Imamo tri slatka recepta u kojima ju možeš iskoristiti

Planiranje

"Prvo je važno vidjeti što sve imamo kod kuće i napraviti inventuru kako ne bismo nepotrebno kupovali. Napravi tjednu detaljnu listu namirnica koja se temelji na planiram jelovnicima za tjedan dana, a vrlo je važno u te jelovnike i pažljivo planirati ostatke od obroka", objašnjava nutricionistkinja Katherine Tallmadge za WebMD.

Također je vrlo važno i nešto pojesti prije odlaska u kupovinu namirnica i čvrsto se držiti popisa namirnica kako bi izbjegla impulzivnu kupovinu i košaricu puno nepotrebnih namirnica. Prije nego planiraš tjedni jelovnik provjeri što će u tom tjednu biti na sniženju i na kojim namirnicama možeš uštedjeti.

Zdravi izbori su jefitniji

Konzumiranje zdravije hrane zapravo spašava kućni budžet, pokazala je studija objavljena u Journal of the American Dietetic Association. Istraživači su otkrili da kada obitelji idu na dijetu ne gube samo kilograme nego i uštede novce u kućnom budžetu.

Ušteda dolazi zbog manjih porcija hrane i izbjegavanja kupovanja visokokaloričnih namirnica na koje se inače troše novac. Ljudi troše puno novaca na te dodatne stvari, hranu koja sadrži puno kalorija i male nutritivne vrijednosti poput gaziranih pića, pekarskih proizvoda i grickalica.

Puno više možeš uštedjeti ako razmisliš o nutritivnoj vrijednosti hrane za određenu cijenu. Na primjer, gazirana pića i napici s okusima imaju prazne kalorije i lako se mogu zamijeniti s jeftinijim mineralnim vodama i prirodnim sokovima. "Kada moji klijenti počinju jesti zdraviju hranu računi im se počinju smanjivati" dalje objašnjava Tallmadge, autorica knjige Diet Simple, za WebMD. Također naglašava da je važno vidjeti koliko se obroka može servirati od neke kupovine. Na primjer, kada kupiš kilogram nekog voća onda je to nekoliko užina.

shimmer fallback

Što kada se pojavi želja za slatkom hranom?

"Uštedi novce tako što ćeš izbjegavati kolače i druge slatkiše, a odluči se za sezonsko voće. Nema masnoća i sadrži puno važnih nutrijenata i vlakana te podiže energiju. Također uvijek provjeri što je na sniženju od zdravih namirnica", dodaje dalje.

Kupovina sezonskih namirnica

Uvijek provjeri što se može pronaći po povoljnijim cijenama od sezonskih namirnica. Obično se sezonske namirnice puno povoljnije. Tijekom ljeta voće i povrće su jeftinije, također se odluči za kupovinu od lokalnih proizvođača jer će hrana biti kvalitetnija.

shimmer fallback

Obroci za posao

Pripremanje i nošenje ručka na posao je velika ušteda novaca, ali i najbolji način da se iskoriste ostaci od obroka. "Na ovaj način se ne štedi samo novac, nego se i kontrolira kvaliteta obroka - kalorije i nutritivna vrijednost", objašnjava nutricionistkinja Connie Diekman sa Sveučilišta Washington. Pripremi jednostavne sendviče, salatu, juhu ili nešto drugo.

shimmer fallback

Ušteda na proteinskim namirnicama

No, moguće je zamijeniti i skuplje namirnice s jeftinijima. Grah, jaja, tofu i mahunarke mogu biti zamjena za skuplje namirnice poput mesa, ribe i piletine. Takvi obroci, barem jednom tjedno, su zdravi i štede novac. Jaja su odličan izvor proteina, a mogu se jesti za doručak, ručak i večeru. Porcije mesa, ribe i piletine se mogu smanjiti, a obroci dodatno obogatiti s grahom, povrćem i žitaricama. Također je, na primjer, puno jeftinije kupiti cijelo pile i zatim ga izrezati i isplanirati obroke unaprijed.

shimmer fallback

Izbjegavaj bacanje hrane

Iako je hrana jako skupa i dalje bacamo ogromne količine namirnica, stoga kada kuhaš i kupuješ namirnice točno razmisli što ćeš iskoristiti. Iskoristi ostatke povrća, piletine, mesa za nove kombinacije obroka poput salata ili sendviča. Na primjer, pečena piletina se može jesti dva dana, a uz ostatke serviraj svježe povrće i dobit ćeš zdravi obrok.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.