Kako se radi vakumiranje mrkve?

Pred nama je sezona raznog povrća, idealno vrijeme za vakumiranje, a prve nam dolaze mrkve koje su idealne za vakumiranje

Kako se radi vakumiranje mrkve?

Ispred nas je sezona raznog povrća, idealno vrijeme za vakumiranje, a prve nam dolaze mrkve koje su idealne za vakumiranje. 

Većina recepata prenosi se s koljena na koljeno, tako i tehnike čuvanja hrane, ali one se mijenjaju sa svakom generacijom. Takav je slučaj i sa zamrzavanjem namirnica, dok je najbolji način svakako vakumiranje. Posebno je dobro ako radite vakumiranje mrkve koja je svježe ubrana.

Zeleno lišće mrkve odnosi mrkvama tekućinu i mrkva će s lišćem brže propasti.
Prije nego dovršite vakumiranje mrkve odsijecite im zeleni dio na vrhu – to će im produžiti “rok trajanja”.
Ako ste kupili mrkvu s lišćem, odstranite ga prije pospremanja u hladnjak. Mrkva će osim toga najbolje izdržati ako se omota u mokru kuhinjsku krpu i drži u ladici za povrće i voće.

Mrkve  je najbolje čuvati u staklenkama ili plastičnim kutijama i vrećicama. Ali da bi mrkve u potpunosti sačuvale svježinu duže vremena, pohranite ih u hladnjak u zatvorenim vakumiranim vrećicama.

Mrkvu možete pripremiti tako da bude gotova za upotrebu. Izrežite je na kockice ili je naribajte i takvu spremite za salate. Takvo vakumiranje mrkve omogućit će vam da uvijek imate svjež zdrav dodatak jelima.