Kako prati zube psu?

Zdravi zubi kućnih ljubimaca važni su za kvalitetu njihova života, baš kao i kod ljudi.

Kako prati zube psu?

Problemi sa zubima mogu uzrokovati brojne poteškoće i utjecati na zdravlje tvog psa. Primjećuješ kako tvoj ljubimac ima neugodan zadah i plak na zubima? S obzirom na to da psi sami ne peru zube, ti najviše možeš pomoći kod zdravlja zubića svog četveronošca.

Zadah iz usta kod pasa
Neugodan zadah ili halitoza posljedica je nakupljanja bakterija na jeziku, upaljenog zubnog mesa, pokvarenih zubi, dijabetesa, bolesti bubrega, probavnog sustava i bronha, a može se pojaviti zbog uzimanja nekih lijekova. Zadah može biti i posljedica virusnih ili metaboličkih bolesti.

Prva stvar koju treba provjeriti kod pojave zadaha je stanje ljubimčevih zubi. Ako je s njima sve u redu i nema velikih naslaga plaka, sljedećih nekoliko dana treba provjeravati je li loš zadah nestao. Ako zadah ne nestane, vrijeme je za posjet veterinaru koji će utvrditi njegov uzrok.

Pranje zubi kod pasa
Najpametnije je psu početi prati zube još dok je štene. I sam rast trajnih zuba kod štenaca može uzrokovati neugodan zadah zbog nakupljanja bakterija na desnima. Ako redovito čistiš zube ljubimcu, on se postepeno privikava na taj postupak kojim ćeš zaštititi njegovo zdravlje.

Pranje zubi kod pasa je proces i za njega ljubimac treba biti miran i koncentriran. Lagano mu rukom potisni donju vilicu tako da zine. Na kraju procesa nagradi ga manjom poslasticom i dobro pohvali.U početku je dobro prati samo s vodom, dok se pas ne navikne na samu četkicu, a kasnije uvedi specijaliziranu pseću zubnu pastu u vašu rutinu.
Zube ljubimcu treba prati 2-3 puta tjedno.