Četvrta smjena

#JutrosSamStala: Što bi se dogodilo da prestaneš obavljati kućanske poslove?

Svaka žena se može pridružiti kampanji #JutrosSamStala na društvenim mrežama i objaviti svoju priču uz fotografiju

profimedia-0366963578.jpg
Foto: Profimedia.hr

Žene cijeli svoj život posvete svojim obiteljima, od trenutka kada se probude i dok ne legnu požrtvovno rade sve za svoju obitelj. Često uživaju u tome jer žele vidjeti osmijeh na licima svoje djece i muževa, ali koliko je moguće izdržati takav tempo, a da ne djeluje na njihovo psihičko i fizičko zdravlje.

Je li ti poznat onaj osjećaj kada dođeš s posla, baciš vrećice s namirnicama na pod i poželiš se malo odmoriti, ali nećeš to učiniti jer te opet čeka posao kod kuće? Koliko često žene razmišljaju o svom radu i koliko zapravo traje radni dan jedne žene?

Pranje posuđa, glačanje, kuhanje, pospremanje, briga za djecu, kupovina namirnica, pranje prozora i brisanje prašine, slaganje odjeće i odlazak na posao - sve ovo čini radni dan jedne žene u Hrvatskoj. Postoji četvrta smjena za žene o kojoj se vrlo rijetko govori i koja traje cijeli život. No, vrijeme je da se uključi crveni alarm jer istraživanje pokazuje da se vrlo malo stvari mijenja u našoj zemlji.

Prema posljednjem istraživanju s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta žene same obavljaju čak 83 posto kućanskih poslova. U 16,6 posto slučajeva partneri ih ravnopravno dijele, a muškarci sami obavljaju poslove u samo 0,4 posto slučajeva.

Što ako stanem?

Zbog toga je Mreža udruga civilnog društva "Četvrta smjena - nevidljivi rad" pokrenula kampanju osvještavanja javnosti o svakodnevnom ženskom neplaćenom kućanskom radu. Cilj je izrada javnih politika za usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca. Kampanja je dio projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske", a koju vodi udruga B.a.B.e. Projekt traje 36 mjeseci i provodi se u Gradu Zagrebu, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Istarskoj županiji.

Pravo je pitanje što bi se dogodilo kada bi žene prestale obavljati sve kućanske poslove. Kako bi izgledali naši domovi? Koliko odraslih i djece bi hodalo u čistoj i ispeglanoj odjeći? Koliko bi posuđe stajalo prljavo i koliko bi obroka bilo skuhano? Bi li nastao kaos?

Kampanja #JutrosSamStala upravo postavlja takva pitanja i poziva žene da podijele svoje priče. Svaka žena može doprinijeti ovom projektu i svoje priče i fotografije poslati na društvene mreže Instagram i Facebook stranice udruge B.a.B.e., Twitter profil Iskra B. ili poslati anonimnu priču na e-mail babe@babe.hr.

Također, cilj ove kampanje je i vidjeti koliko je pandemija utjecala na položaj žena u Hrvatskoj. Ne smijemo zaboraviti da ovolika količina posla utječe na zdravlje svake žene, ali i na njezin poslovni život. "Gotovo pola Hrvatica u jednom trenutku svog života žrtvuje san, a znate i sami koliko je san važan za zdravlje, da bi mogla uskladiti privatne i poslovne obveze. Dobit ćemo podatke o tome kako poslodavci reagiraju na nesklad između poslovnog i privatnog života, žele li izaći u susret", izjavila je Nina Popović za RTL, koordinatorica na projektu iz Udruge B.a.B.e.

Napiši nam koje je tvoje mišljenje, slažeš li se da ponekad preveliki teret pada na ženska pleća? Pozivamo te i da nam pošalješ anonimnu priču na e-mail urednistvo@zena.hr ili u komentarima izraziš svoje mišljenje. Što misliš da bi se dogodilo da na tjedan dana staneš i jednostavno ne radiš sve one kućanske poslove koje se očekuje od tebe? Ili možda već i jesi?