Sigurnost doma

Japanski savjeti: Istražile smo kako dom i sebe osigurati od potresa

Posljednjih dana nam se čini kao da živimo u Japanu, a ne Hrvatskoj pa smo zato potražile savjete zemlje s najviše potresa na svijetu

patrick-perkins-G3qlZQXsBOE-unsplash.jpg

Nakon što je u ožujku razorni potres pogodio Zagreb, mislile smo da se radi o izoliranom slučaju te da se neće skoro ponoviti, no realnost je izgleda drugačija. Novi potres koji je pogodio petrinjsko područje pokazao nam je da takve situacije postaju naša svakodnevica.

Image
dobro je pripremiti se

Umjesto fine torbice, ovih je dana puno važnije imati torbu za krizne situacije

Snažna trešnja osjetila se diljem zemlje, a podrhtavanja ne prestaju ni danima nakon. Sve to nam govori da je vrijeme da se naviknemo na novu svakodnevicu koja uključuju potrese. Kako se mnoge od nas po prvi puta susreću s ovom elementarnom nepogodom, nismo dovoljno informirane o stvarima koje možemo napraviti kako bi zaštitile svoj dom, ali i sebe.

U potrazi za korisnim informacijama uputile smo se na daleki istok, točnije u zemlju s najviše potresa na svijetu – Japan. Potresi su u Japanu dio svakodnevice već stoljećima i upravo su oni razvili najpouzdanije metode zaštite od jakih podrhtavanja. Kako se kod njih svakodnevno dogodi barem jedan potres jačine oko 5 stupnjeva po Richteru, vjerujemo da su njihove metoda poprilično isprobane i provjerene.

Čak i ako se ne ponovi strašno podrhtavanje, jednom kada osiguraš svoj dom i sebe osjećat ćeš se mirnije i spremnije za sve izazove koji dođu. Zapamti, većina nesreća u vrijeme trešnje nisu uzrokovane samim potresom nego predmetima koji padaju po prostoriji.

Prohodnost doma je prioritet

Prva stvar koju trebaš osigurati su prohodni putevi do izlaznih vrata. Veliki ormari u hodniku koji nisu pričvršćeni ili vrata koja se ne mogu otvoriti do kraja mogu ti potpuno blokirati izlaz u slučaju jakog potresa i tako ćeš nepotrebno ostati zarobljena u vlastitom domu. Ovaj savjet dobar je i ne samo za slučaj potresa, nego i požara ili neke druge nesreće.

Organiziraj posuđe

Kako bi spriječila razbijanje posuđa koje te može ozlijediti u vrijeme potresa, važno je strateški ga posložiti. Teže posude i tanjure postavi na niže police u kuhinji, kao i staklene čaše i sve što bi se moglo lako razbiti. Ostale kuhinjske potrepštine koje su napravljene od drveta ili sličnog postavi na više police ili u ormare.

Ako se jako plašiš ovakvog scenarija, postoje i posebne zaštitne kukice koje se postavljaju na vrata od ormarića. Tako ćeš biti potpuno sigurna da si zaštitila i sebe i svoje posuđe.

Učvrsti police i ormare

Veliki ormari i visoke police možda izgledaju vrlo stabilno, ali već lagana trešnja u pravom smjeru ih može prevrnuti. Bilo bi dobro kada bi ih pomoću vijaka i kukica pričvrstila za zid i tako spriječila mogućnost prevrtanja ormara na osobu ili blokiranja puta evakuacije.

Stabiliziraj vaze i umjetnine

Vaze, ukrasne posude i ostale umjetnine jedna su od najvećih prijetnji kada se zatrese tlo. Vrlo su nestabilne i lako se mogu prevrnuti i razbiti te tako ozlijediti osobu u blizini. Premjesti ih, ako je moguće, na neke niže police ili barem stabilnije.

Ono što ćemo vidjeti u svakom japanskom domu su male dvostrane naljepnice koje služe za učvršćivanje takvih predmeta. Mogu se naručiti putem internet trgovina za svega nekoliko kuna, a tako ćeš biti potpuno sigurna da za vrijeme potresa tvoja najdraža vaza kupljena na sajmu antikviteta neće odletjeti na drugi kraj sobe i razbiti se.

Osiguraj prostor u kojem spavaš

Često nas potres zadesi u vrijeme spavanja, a nekada, ako si jako umorna i čvrsto spavaš, možda ga nećeš niti osjetiti. Zato je važno da je prostor oko kreveta siguran. Ukloni sve predmete koji se nalaze na policama iznad kreveta, kao što su knjige, ukrasi ili lampe. To pogotovo vrijedi za predmete koji ti se nalaze iznad glave. Na internetu možemo vidjeti primjere mnogih koji su se nakon potresa probudili s knjigama ili biljkama na glavi.

Napravi plan

Važno je razviti dobar plan u slučaju potresa kako ne bi nastala panika koja može nanijeti još više štete. Prvo i osnovno, istraži koji je dio doma najsigurniji. To su obično nosivi zidovi koji nisu blizu prozora, ali su blizu izlaznih vrata.

Istraži na kojim se mjestima nalaze glavni ventili za dovod plina, vode, ali i struje kako ih ne bi morala tražiti ako se dogodi nešto sumnjivo.

Pripremi i torbu za hitne situacije u koju ćeš staviti sve ono što je neophodno: bocu vode, dokumente, ključeve od stana, toplu odjeću, zaštitu od kiše, pribor za prvu pomoć, upaljač i slično. Torbu za hitne situacije drži neposredno pored ulaznih vrata kako bi uvijek znala gdje se nalazi.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.