Stop žuljanju i stiskanju

Istražile smo kako jednostavno odabrati pravi grudnjak

Mnogo žena ne zna kako odabrati pravi grudnjak, a metoda je zapravo vrlo jednostavna

Kako odabrati pravi grudnjak
Foto: www.profimedia.hr

Nosiš li i ti grudnjak koji ti nije baš najudobniji, ali služi svrsi? Problem ti mogu stvarati dvije stvari - neodgovarajuća veličina grudnjaka, ali i oblik košarica. Sada je pravo vrijeme da naučiš kako odabrati pravi grudnjak i zaboraviš na žuljanje, usijecanje ili ispadanje grudi iz košarica.

Image
Donje rublje bez kojeg ne možemo

Nosi nam se čipka: S ovim grudnjacima ne možeš pogriješiti

Grudnjake u high street ponudi možemo pronaći u brojnim oblicima i veličinama te nam zato ponekad može biti vrlo teško pronaći onaj pravi za nas. Iako veličine među određenim brendovima variraju, dobro je znati svoju veličinu kako bi mogla odabrati pravi grudnjak za sebe. Počnimo zato od osnova. Najprije trebaš uzeti krojački metar u ruke.

Dvije su mjere koje moraš uzeti kako bi izračunala svoju veličinu. Prva je ona preko samih grudi, koju ćemo zvati mjera A ili prsni opseg. Mjeru A uzet ćeš tako što ćeš metar staviti oko grudi tako da s prednje strane prekriva bradavice, a sa stražnje sjeda na mjesto na kojem obično bude kopča od grudnjaka.

Kada odrediš prsni opseg, vrijeme je da izmjeriš potprsni opseg koji ćemo označiti s B. Potprsni opseg mjeriš tako da metar leži ispod pregiba samih grudi. Taj broj reći će ti osnovnu veličinu, primjerice 75, 80, 85 i tako dalje. Brojku koju dobiješ zaokruži tako da odgovara i opsegu koji je manji za dva centimetra, ali i veći za dva centimetra. To znači da će veličina 90 odgovarati opsegu od 88 do 92 centimetra.

Kako bi dobila veličinu košarice od broja A trebaš oduzeti broj B. Razlika između prsnog opsega i potprsnog reći će ti koja je tvoja veličina košarica. Razlika u centimetrima odgovara idućim veličinama:

Razlika od 12-14 centimetara odgovara košaricama A
Razlika od 14-16 centimetara odgovara košaricama B
Razlika od 16-18 centimetara odgovara košaricama C
Razlika od 18-20 centimetara odgovara košaricama D
Razlika od 20-22 centimetara odgovara košaricama E
Razlika od 22-24 centimetara odgovara košaricama F

Kada riješiš ove lake matematičke zadatke znat ćeš kako odabrati pravi grudnjak. Veličine grudnjaka u trgovinama su iskazane u obliku 75B ili 90D. No osim veličine potprsnog opsega i košarica važno je odabrati i pravilan oblik košarice. I tu postoji nekoliko pravila koje možeš pratiti.

Prvo i osnovno, grudnjak nikada ne bi trebao biti previše tijesan da ti grudi ispadaju iz košarica. Također ne bi trebao biti ni previše prostran da između grudi i grudnjaka postoji praznina. Traka koja ide oko prsa trebala bi biti udobna, a ne previše tijesna ili stalno padati, baš kao i naramenice koje se obično mogu namještati prema tvojim potrebama. Mali dio trake koji se nalazi između košarica trebao bi biti na samoj sredini između grudi.

Važno je i da grudi u grudnjaku ne vise previše, pogotovo ako imaš veće poprsje. To bi moglo dovesti do bolova u leđima, ali i problema s držanjem. Ako imaš grudi koje nisu potpuno iste veličine, ne moraš se brinuti. To je sasvim normalna pojava koju možemo vidjeti kod velikog broja žena. Ako razlika nije prevelika, standardni grudnjak trebao bi ti odgovarati, a ako je razlika jako velika, postoje specijalizirane trgovine koje mogu napraviti grudnjak savršen baš za tvoje grudi.

Kada razmišljaš kako odabrati pravi grudnjak sigurno razmišljaš i o materijalu od kojeg je napravljen. Svakako je najbolji izbor pamuk koji dopušta koži da diše, dok su sintetički materijali nešto lošiji odabir. Ako umjesto pamuka odabereš čipkaste i prozirne grudnjake od sintetike, nećeš puno naštetiti koži na grudima.

Posljednja stvar na koju trebaš obratiti pozornost kod odabira grudnjaka je kvaliteta. Kvalitetan grudnjak može biti nešto skuplji, ali je to jedan od komada odjeće u koji se isplati uložiti. Bolje je da imaš tri poštena grudnjaka nego 10 nekvalitetnih.

Nadamo se da ti je ovaj kratki vodič barem malo pomogao razumjeti kako odabrati pravi grudnjak te da češ i ti pronaći meki i udoban grudnjak koji nećeš niti osjetiti da ga nosiš.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.