KUĆNI LJUBIMCI

Idealni za stan: Ovi psi su mali, umiljati i iznenađujuće smireni

Nisu svi mali psi poznati kao 'nervozni lajavci'. Provjeri naš izbor veselih malih pasmina

mali psi
Foto: Profimedia

Imati psa u stanu može biti izuzetno ispunjavajuće iskustvo. Psi unose radost, ljubav i energiju u naš dom, ali ne odgovaraju svi psi životu u stanu. Prilikom odabira psa za stan, važno je razmotriti nekoliko faktora, uključujući veličinu, temperament, razinu aktivnosti i sklonost linjanju. Postoji mnogo pasmina koje su idealne za život u stanu, uključujući one koje se minimalno linjaju i koje su hipoalergene.

Najbolji psi za stan

Mops

Tko može odoljeti mopsićima?  Maleni su, šarmantni, dobroćudni i zaigrani. Osim toga, mogu se prilagoditi bilo kakvoj atmosferi. Neće im smetati ljenčarenje na kauču, ali ni vesela igra. Također ne zahtijevaju puno aktivnosti pa im je jedna do dvije kraće šetnje dnevno i trčkaranje po kući obično sasvim dovoljno.

Image
Foto: Profimedia

Francuski buldog

Za one koji žive u malim stanovima s osjetljivim susjedima, Francuski buldog mogao bi biti savršen izbor jer ova pasmina je poznata po izrazito smirenoj i blagoj naravi. Uz to su, naravno, preslatki, ali i jako druželjubivi, stoga imaj na umu da ne vole predugo biti sami doma.

Image
Foto: Profimedia.hr

Cavalier King Charles španijel

Ovaj prelijepi pas uzgajan je kao nježan pratilac svima. Njihova omiljena stvar je biti sa svojim ljudima. Cavalier King Charles obično teži između šest i devet kilograma, sretan je i u najmanjem stanu i poznat je zbog svoje blage i smirene naravi.

Image
Foto: Profimedia

Bostonski terijer

Bostonski terijer je preslatki mali pas izvrsnog temperamenta. Nježan je, mirne naravi i definitivno nije lajav. Iako voli i aktivnosti, najsretniji će biti u zagrljaju svog čovjeka na kauču. 

Image
Foto: Profimedia

Japanski španijel

Japanske španijele ponekad se u šali naziva mačkama jer vole sami sebe čistiti. Sve dok su u blizini svog vlasnika ili obitelji, savršeno su sretni. Osim toga su izrazito opušteni i nježni i stoga se često koriste i kao terapijski psi.  

Image
Foto: Profimedia

Patuljasti pudl

Patuljasti pudl je zapravo pudlica srednje veličine, a može biti minijaturne, ali i standardne veličine. Ova divna, inteligentna i smirena pasmina osjeća se kao kod kuće gdje god se nalazi i njezin vlasnik. Uživa u šetnji jednako kao i na kauču ne radeći ništa, a također je i jedna od hipolargenskih pasmina, što znači da ne izaziva alergijske reakcije.

Image
Foto: Profimedia

Bolonjski pas

Ako si u potrazi za malom pasminom koja ni u kojem slučaju ne pripada 'lajavoj i nervoznoj' skupini pasa - onda je to definitivno miran, presladak i mekan Bolonjski pas iliti Bolonjezer. 

Image
Foto: Profimedia

Lhasa Apso

Lhasa apso je tibetanska pasmina koja teži od pet do osam kilogrma, stoga je idealna pasmina za stan, a također je krasi i mirna narav, inteligencija i odanost. Iako mu ne treba puno vježbe, može biti aktivan, jednako kao i lijen pas, sve ovisi o vlasniku, a zbog svoje dugačke dlake - potrebno mu je redovito održavanje.

Image
Foto: Unsplash

Mali mješanci

Postoji puno mirnih 'čistokrvnih' pasmina koje se mogu kupiti od uzgajivača pasa, ali nemojmo zaboraviti da postoje i mirni mali psi mješanci koji strpljivo čekaju u azilu svog čovjeka i priliku za svoj 'zauvijek dom'. 

Iako možda ne možeš znati cijelu njihovu povijest i njihova je genetika nepoznata - definitivno nećeš požaliti udomiš li psa mješanca. Osim toga, na dan udomljenja spasit ćeš i promijeniti dva života - pseći, ali i svoj život.

Psi za stan koji se ne linjaju

Ako ste zabrinuti zbog linjanja, evo nekoliko pasmina koje se minimalno linjaju:

Bišon

Osim ogromne slatkoće, ova pasmina pasa poznata je po tome što je nježna, šarmantna i slaže se s drugim kućnim ljubimcima, pa je i idealni drugi pas u obitelji. Također obožavaju i ljudsko društvo, a iako imaju nagle nalete energije, 15-minutna šetnja dnevno zadovoljit će njihove potrebe i osiguratizadovoljan pseći život. 

Image
Foto: Profimedia

Maltezer

Maltezeri su mali psi s dugom, svilenkastom bijelom dlakom koja se minimalno linja. Vrlo su prijateljski nastrojeni, odani i veseli. Ova pasmina je izvrsna za stan zbog svoje male veličine i prilagodljive prirode.

Image
Foto: Profimedia

Šnaucer

Šnauceri dolaze u tri veličine: mini, standardni i divovski. Imaju prepoznatljivu bradu i gustu, žilavu dlaku koja se minimalno linja. Inteligentni su, energični i odani, te su izvrsni čuvari. Redovita njega dlake je potrebna kako bi izgledali uredno.

Image
Foto: Profmedia

Basenji

Basenji je poznat kao "pas koji ne laje" jer umjesto lajanja proizvodi jedinstven jodlajući zvuk. Ovi psi su tihi, inteligentni i vrlo čisti. Imaju kratku dlaku koja se minimalno linja. Basenji psi su neovisni i energični te vole istraživati.

Image
Foto: Profimedia

Antialergijski psi za stan

Za osobe koje pate od alergija, postoji nekoliko pasmina koje se smatraju hipoalergenim, što znači da su manje sklone izazivanju alergijskih reakcija.

Pudlica

Pudlice dolaze u tri veličine: toy, mini i standardne. Imaju kovrčavu, gustu dlaku koja se minimalno linja i smatraju se hipoalergenima. Pudlice su inteligentne, lake za treniranje i vrlo odane. Potrebno im je redovito šišanje i njega dlake.

Image
Foto: Profimedia

Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo je talijanska pasmina poznata po lovu na tartufe. Ima kovrčavu, gustu dlaku koja se minimalno linja i smatra se hipoalergenom. Ovi psi su inteligentni, energični i vrlo odani. Potrebna im je redovita njega dlake kako bi ostala bez čvorova.

Image
Foto: Profimedia

Portugalski vodeni pas

Portugalski vodeni pas je srednje velika pasmina s kovrčavom ili valovitom dlakom koja se minimalno linja. Aktivni, inteligentni i odani te izvrsno plivaju. Redovita njega dlake je potrebna kako bi ostala bez čvorova.

Image
Foto: Profimedia

Irski vodeni španijel

Irski vodeni španijel je velika pasmina s kovrčavom, vodenom dlakom koja se minimalno linja. Energični su, inteligentni i odani te su izvrsni plivači. Potrebno im je redovito šišanje i njega dlake kako bi ostali uredni i zdravi.

Image
Foto: Profimedia.hr
Image
Zara ili Ben?

Kako izabrati savršeno ime za psa, ali i koja su najpopularnija imena