Higijena i zdravlje - Pravila kako temeljito oprati kosu

Od iznimne je važnosti za našu higijenu znati kako temeljito oprati kosu. U sljedećim recima saznajte ključna pravila za pranje kose.

Higijena i zdravlje - Pravila kako temeljito oprati kosu

Da biste naučili kako temeljito prati kosu, prvo je važno fokusirati se na par pravila.
Naime, kosu nije dobro prati prečesto jer se time brže isušuje i vlasi pucaju.
Tanku je kosu najbolje prati triput tjedno, a gustu dvaput tjedno. 

ImageŠto se kosa češće pere, to se i brže masti, stoga stručnjaci preporučuju da se kosu pusti da "diše".

Isto vrijedi i za razne kemikalije. Prilikom temeljitog pranja kose, preporučuje se da na kosu ne stavljate prevelike količine šampona. Idealna količina je kapljica veličine lješnjaka.
Da biste temeljito oprali kosu, važno je posvetiti se svim dijelovima tjemena i masažom istrljati prljavštinu i mast s glave, pri čemu količina šampona nije presudna.

Ako se kosa ne zapjeni dovoljno, kosu isperite i ponovite proces. Znat ćete da ste uspješno i temeljito isprali kosu onda kad vlasi postanu gumene, kao da će zaškripati.

Da biste savladali kako temeljito oprati kosu, najvažnije se posvetiti korijenu kose i pažljivo masirati cijelo tjeme. Masaža tjemena pospješuje cirkulaciju, a time se i koža vlasišta obnavlja.
Zatim se za temeljito pranje kose važno fokusirati na rub kose kojeg se dobro tretirati regeneratorom.
Naposljetku, obratite pažnju na čišćenje vlasišta na čelu i na sljepoočnicama budući da se na ovom dijelu vlasišta najčešće zadržava prljavština od šminke i krema za lice.