Svaka voćka ima svoja pravila

Znaš li kako pravilno skladištiti voće da ti dulje traje?

Voće treba jesti više puta dnevno, no to ne znači da ćeš svaki dan trčati na tržnicu, u voćnjak ili u trgovinu kako bi se opskrbila jabukama, bananama ili narančama

jonas-kakaroto-5JQH9Iqnm9o-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Voće je jedna od ključnih namirnica zdrave prehrane, no ponekad je izazov očuvati njegovu svježinu. Ne možeš pojesti kilogram jabuka i ananas u dva-tri dana pa bi bilo dobro znati kako voće pravilno skladištiti. Tako će ono dulje biti svježe, a ti ćeš, jedući ga, u tijelo unijeti puno više vitamina i ostalih hranjivih tvari, nego što bi bio slučaj da konzumiraš voće koje je vidjelo i bolje dane.

Image
Neka voće radi za tebe

Nutricionistkinja slavnih faca otkriva kako pravilno jesti voće

U nastavku ti otkrivamo na koji načini skladištiti određene vrste voća. Svaka vrsta ima svoja pravila. Jesi li znala da jabuke pospješuju zrenje, a time i truljenje ostalog voća i povrća, odnosno onog koje stoji s njima u košari?

Jabuke

Kao što smo spomenule u prethodnoj rečenici, jabuke su vukovi samotnjaci u svijetu voća. Razlog je taj što jabuke ispuštaju biljni hormon etilen koji potiče dozrijevanje. Zato ih drži odvojeno. Najbolje bi bilo u pretincu predviđenom za voće u hladnjaku ili na suhom i hladnom mjestu u smočnici. Na taj način bit će ti svježe mjesec-dva.

Bobičasto voće i grožđe

Najbolje ga je čuvati u hladnjaku u posudici s rupicama (u takvima je najčešće i pakirano). Nikako ga nemoj unaprijed prati pa spremati u hladnjak, već to čini uoči konzumacije. Vlaga pospješuje truljenje ionako osjetljivih bobica. Svako malo protresi posudicu i pregledaj je li koja od bobica počela truliti pa je ukloni.

Banane i kivi

Banane i kivije, baš poput jabuka, trebaš skladištiti odvojeno. I ove vrste voća ispuštaju etilen. Upravo zbog toga na tržnicama i voćarnama banane najčešće drže odvojeno. Najviše etilena ispušta korijen banane, odnosno onaj dio kojim su spojene jedna za drugu. Zato je dobro taj dio omotati plastičnom folijom i produljiti vijek trajanja bananama i voću koje je u blizini. Zrele banane čuvaj u hladnjaku, a zelene na sobnoj temperaturi kako bi sazrele.

Avokado

Ako kupiš tvrdi, još nezreli avokado, ostavi ga na sobnoj temperaturi dva-tri dana da dozrije, a potom ga pojedi ili spremi u hladnjak. Jednom načet avokado pošpricaj sokom od limuna kako bi spriječila oksidaciju, odnosno sačuvala ga od ružnih smeđih mrlja.

Rajčice

Suprotno uvriježenoj praksi, rajčice se ne drže u hladnjaku. Naime, u hladnjaku neće razviti onu svoju pravu aromu. Isto vrijedi i za krastavce, patlidžan i papriku, no sada govorimo o voću, a rajčice botanički spadaju u voće. Čuvaj ih na suhom, tamnom mjestu i peri prije konzumacije.

Ananas

Jesi li znala da bi ananas trebala držati "naglavačke" dan ili dva kako bi razvio slatkoću, odnosno kako bi se slatkoća proširila po cijelom plodu? Također, trebalo bi ga čuvati na sobnoj temperaturi dok ga ne oguliš. Nakon toga, ukoliko ga odmah ne pojedeš, mjesto mu je u hladnjaku.

Agrumi

Bliži se vrijeme mandarina, naranča, nektarina i limuna. Prave male vojske koja čuva i jača imunitet. Citrusi ne sazrijevaju nakon branja pa zato biraj one zrele, najmirisnije i spremne za jelo. Čuvaj ih na sobnoj temperaturi, podalje od sunčevog svjetla. U savršenim uvjetima agrumi će biti svježi i do tri - četiri tjedna.