Zimski cheesecake s cimetom koji moraš probati

Poznaješ li ti neku osobu koja nije ljubitelj cheesecakea? Mi ne! I baš zato ti danas donosimo odličan recept za malo izmijenjeni klasični kolač od sira, ali ovog puta u zimskoj varijanti s omiljenim nam začinom - cimetom.

Zimski cheesecake s cimetom koji moraš probati
Foto: Unsplash
Klasični njujorški cheesecake jedan je od najpopularnijih deserata svijeta, a za to postoji i dobar razlog. Kremasta tekstura, hrskava podloga od keksa i obilje varijanti preljeva čine ovaj kolač omiljenim mnogima, a gotovo da i ne postoji država koja nema vlastitu tradicionalnu verziju kolača od sira. I dok ljeti više volimo opcije koje uključuju osvježavajuće note limuna ili šumskog voća, ovog siječnja nam se sviđa ideja cheesecakea s cimetom kao odlična zimska varijanta tog popularnog deserta. Naime, pronašle smo recept za cheesecake kojim dominira neodoljiv okus medenjaka i božićnih začina od kojih se još uvijek nismo spremne oprostiti.

Sastojci

14 keksa medenjaka
1 prstohvat soli
5 žlica maslaca
1 žličica mljevenog đumbira
1.5 šalice natopljenih indijskih oraščića
400 grama krem sira
0.5 šalice javorovog sirupa
0.5 šalice sojinog jogurta
1 žlica soka od limuna
2 žličice ekstrakta vanilije
4 žlice kokosovog ulja
2.5 žličice mljevenog đumbira
2 žličice mljevenog cimeta
1 žličica narančine korice
400 ml kokokovog mlijeka
1 žlica javorovog sirupa
0.5 žličice ekstrakta vanilije

Priprema

01.

Stavi sve suhe sastojke (medenjake, đumbir, sol) u blender i miješaj dok ne dobiješ finu, mrvičastu smjesu. Dodaj maslac i ponovno miksaj dok ne dobiješ konzistenciju finog tijesta. Podnožje kalupa za tortu od 26 cm obloži papirom za pečenje i utisni tijesto u dno kalupa, zbijajući ga lopaticom. Ostavi u zamrzivač da se ohladi dok pripremaš nadjev.

02.

Za punjenje dodaj sve sastojke za kremu u blender (indijske oraščiće, krem sir, javorov sirup, sok limuna, jogurt, ekstrakt vanilije, kokosovo ulje, mljeveni cimet, đumbir i narančinu koricu). Miksaj nekoliko minuta dok smjesa ne postane potpuno glatka i kremasta, bez grudica. Prebaci fil u kalup za torte. Stavi tortu u zamrzivač da se stisne na minimalno 6 sati ili preko noći.

03.

Izvadi cheesecake iz kalupa dok je još zamrznut. Kako bi napravila preljev za kremu, dodaj kokosovo mlijeko, javorov sirup i ekstrakt vanilije u zdjelu i dobro sve umuti dok se ne sjedine sastojci. Premjesti smjesu u hladnjak dok se ne sjedini, na 30 minuta do sat vremena. Vrh torte namaži kremom i još malo ohladi. Ukrasi po želji i posluži.

Savjet

Kada se tvoj cheescake ohladio, možeš ga dodatno posuti mrvljenim medenjacima ili keksićima s đumbirom. Tako ćeš ga istovremeno dekorirati, ali mu dati i dodatnu dozu hrskavosti i okusa.

žena.hr
18.1.2022.