Željka Klemenčić otkrila nam je recept za najbolju orehnjaču

Članica žirija božićnog izdanja 'Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!' podijelila je svoj recept za slatke blagdane

Željka Klemenčić otkrila nam je recept za najbolju orehnjaču

Recept za idealne blagdane je spreman - omiljen žiri, iskusni i zabavni kandidati, ukusna jela i mirisni kolačići, sve to pomiješamo i dobijemo božićno izdanje 'Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!' koje gledatelji mogu gledati od ponedjeljka na RTL-u.

Image

Blagdani nam stižu, a mi imamo recepte za 5 jednostavnih kolača


Kako bi blagdanski stol bio slađi, upitali smo članicu žirija Željku Klemenčić za ukusan recept koji možete raditi sa svojim najmlađima!

Orehnjača
Foto: Shutterstock

:

  • Kocka svježeg kvasca
  • 600 dkg brašna – pola oštro, pola glatko
  • 2 žumanjka, 1 jaje
  • 12 dkg rastopljenog maslaca
  • 10 dkg šećera
  • 1 vanilin-šećer
  • Naribana korica limuna
  • 2-3 dl toplog mlijeka  

Nadjev:

  • 80 dkg oraha
  • 20 dkg šećera
  • 2-3 dl vrućeg mlijeka
  • Malo ruma
  • Malo cimeta  

Priprema:

U sobi mora biti toplo. Ni brašno ni jaja ne smiju biti hladni. U toplu zdjelu stavite brašno koje ste malo posolili i dignuti kvasac, a onda sve ostale sastojke za tijesto. Tijesto dobro izradite i ostavite da se diže.Treba biti mekano kao tijesto za pizzu.

Dignuto tijesto promijesite i ostavite da se opet diže. Pripremite nadjev. Orahe i šećer prelijte toplim mlijekom, dodajte malo cimeta, malo ruma i po želji malo ribane čokolade. Na kraju u smjesu primiješajte snijeg od jednog bjelanjka.

Drugi put dignuto tijesto podijelite na tri dijela i svaki razvaljajte na otprilike jedan centimetar na toploj krpi. Namažite nadjev, zavijte pa ostavite prekriveno pola sata.

Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva C oko 50 minuta.