Recept za idealne blagdane je spreman - omiljen žiri, iskusni i zabavni kandidati, ukusna jela i mirisni kolačići, sve to pomiješamo i dobijemo božićno izdanje 'Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!' koje gledatelji mogu gledati od ponedjeljka na RTL-u.
Kako bi blagdanski stol bio slađi, upitali smo članicu žirija Željku Klemenčić za ukusan recept koji možete raditi sa svojim najmlađima!
Orehnjača
Foto: Shutterstock
:
- Kocka svježeg kvasca
- 600 dkg brašna – pola oštro, pola glatko
- 2 žumanjka, 1 jaje
- 12 dkg rastopljenog maslaca
- 10 dkg šećera
- 1 vanilin-šećer
- Naribana korica limuna
- 2-3 dl toplog mlijeka
Nadjev:
- 80 dkg oraha
- 20 dkg šećera
- 2-3 dl vrućeg mlijeka
- Malo ruma
- Malo cimeta
Priprema:
U sobi mora biti toplo. Ni brašno ni jaja ne smiju biti hladni. U toplu zdjelu stavite brašno koje ste malo posolili i dignuti kvasac, a onda sve ostale sastojke za tijesto. Tijesto dobro izradite i ostavite da se diže.Treba biti mekano kao tijesto za pizzu.
Dignuto tijesto promijesite i ostavite da se opet diže. Pripremite nadjev. Orahe i šećer prelijte toplim mlijekom, dodajte malo cimeta, malo ruma i po želji malo ribane čokolade. Na kraju u smjesu primiješajte snijeg od jednog bjelanjka.
Drugi put dignuto tijesto podijelite na tri dijela i svaki razvaljajte na otprilike jedan centimetar na toploj krpi. Namažite nadjev, zavijte pa ostavite prekriveno pola sata.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva C oko 50 minuta.