Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.
Prijedlog jelovnika za 14. studeni:
DORUČAK
Kukuruzni kruh s namazom od tofua i avokada
Kruška
Namaz od tofua i avokada
Sastojci: 200 g mekanog tofua, 1 zreli avokado srednje veličine, 1 žličica curryja, 2 žlice veganske majoneze, 1 žličica soka od limete, 1 češanj češnjaka, papar
Priprema: Sve sastojke dobro izmiješati u multipraktiku ili štapnim mikserom i staviti u zdjelicu. Namazati na kruh ili poslužiti sa svježim povrćem.
RUČAK
Marokanska juha sa slanutkom
Heljda s brokulom
Salata od naribane mrkve i zelene salate
Jednostavni kolač od lješnjaka
Marokanska juha sa slanutkom
Sastojci: 1 žlica maslinovog ulja, 1 nasjeckana glavica luka, 2 nasjeckana celera, 2 žličice mljevenog kima, 600 ml vrućeg povrtnog temeljca, sjeckana rajčica s češnjakom, 400 g ispranog i osušenog slanutka, 100 g graha, korica i sok ½ limuna, peršin, sol, papar
Priprema: Zagrijati ulje u velikoj tavi. Pržiti luk i celer na laganoj vatri 10 minuta dok ne omekšaju. Dodati kim i pržiti još minutu. Pojačati vatru, zatim dodati temeljac, rajčice, slanutak i mljeveni crni papar. Kuhati osam minuta. Dodati grah i limunov sok te kuhati još dvije minute. Začiniti po želji. Na vrh dodati koricu limuna i sjeckano bilje.
Heljda s brokulom
Sastojci: 200 g heljde u zrnu, 300 g brokule, 1 krumpir, 1 češanj češnjaka, crvena paprika, 2 žlice sojinog umaka, maslinovo ulje, sol
Priprema: Heljdu oprati, ocijediti i ostaviti da se osuši. Popržiti, dodati vodu (2:1), poklopiti i kuhati na laganoj vatri 20 minuta. U drugoj posudi popržiti na malo ulja češnjak zajedno s crvenom paprikom i krumpirom, narezanim na kocke. Nakon desetak minuta dodati očišćenu brokulu. Poklopiti i pirjati na umjerenoj vatri sve dok brokula ne omekša. Na kraju dodati heljdu i ostaviti još nekoliko minuta na vatri. Dodati sojin umak. Poslužiti toplo.
Jednostavni kolač od lješnjaka
Sastojci:za biskvit - 2 šalice brašna T-850, 1 šalica graham brašna, 1/2 šalice usitnjenog tostiranog lješnjaka, 3 žličice praška za pecivo, sol, 1/2 šalice ulja, 1/2 šalice agavinog sirupa, 1 šalica zobenoga mlijeka, voda; za preljev - 200 g marmelade ili džema od marelica; za ukrašavanje - 2 žlice rastopljene čokolade za kuhanje, 1-2 žlice lješnjaka
Priprema: Suhe i tekuće sastojke biskvita odvojeno pomiješati, a potom izmiješati kratko sve zajedno. Na nauljen dublji i uži lim izliti smjesu. Peći 20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Marmeladu ili džem namazati po toplom biskvitu. Mrvice usitnjenog lješnjaka posuti po površini kolača, a na sve to, za ukras, pokapati rastopljenu čokoladu.
VEČERA
Savijača od kupusa i gljiva
Čaj s limunom
Savijača od kupusa i gljiva
Sastojci:300 g kora za savijaču, 2 poriluka, 2 mrkve, 100 g kineskog ili bijelog kupusa, 250 g gljiva, 100 g rikole, 1 limenka kukuruza, 1 režanj češnjaka, kurkuma, curry, peršin, sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:Na malo ulja pirjati oprani i narezani poriluk. Dodati mrkvu narezanu na trakice, na trakice narezani kupus, sitno nasjeckane gljive, kukuruz, usitnjenu rikolu, češnjak i sve začine. Pirjati na laganoj vatri pet do deset minuta. Malo ohladiti nadjev i puniti kore za savijaču. Krajeve savijače namazati hladnom vodom, da se tijesto zalijepi. Pržiti savijaču u vrućem ulju. Nakon prženja, staviti je na papirnati ubrus da se upije masnoća.
Za međuobroke: mandarina, kesteni, jabuka
Dobar tek!
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak