403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. Prijedlog jelovnika za 14. studeni: DORUČAK Kukuruzni kruh s namazom od tofua i avokada Kruška   Namaz od tofua i avokada   Sastojci: 200 g mekanog tofua, 1 zreli avokado srednje veličine, 1 žličica curryja, 2 žlice veganske majoneze, 1 žličica soka od limete, 1 češanj češnjaka, papar Priprema: Sve sastojke dobro izmiješati u multipraktiku ili štapnim mikserom i staviti u zdjelicu. Namazati na kruh ili poslužiti sa svježim povrćem. RUČAK   Marokanska juha sa slanutkom Heljda s brokulom Salata od naribane mrkve i zelene salate Jednostavni kolač od lješnjaka   Marokanska juha sa slanutkom Sastojci: 1 žlica maslinovog ulja, 1 nasjeckana glavica luka, 2 nasjeckana celera, 2 žličice mljevenog kima, 600 ml vrućeg povrtnog temeljca, sjeckana rajčica s češnjakom, 400 g ispranog i osušenog slanutka, 100 g graha, korica i sok ½ limuna, peršin, sol, papar Priprema: Zagrijati ulje u velikoj tavi. Pržiti luk i celer na laganoj vatri 10 minuta dok ne omekšaju. Dodati kim i pržiti još minutu. Pojačati vatru, zatim dodati temeljac, rajčice, slanutak i mljeveni crni papar. Kuhati osam minuta. Dodati grah i limunov sok te kuhati još dvije minute. Začiniti po želji. Na vrh dodati koricu limuna i sjeckano bilje.   Heljda s brokulom Sastojci: 200 g heljde u zrnu, 300 g brokule, 1 krumpir, 1 češanj češnjaka, crvena paprika, 2 žlice sojinog umaka, maslinovo ulje, sol Priprema: Heljdu oprati, ocijediti i ostaviti da se osuši. Popržiti, dodati vodu (2:1), poklopiti i kuhati na laganoj vatri 20 minuta. U drugoj posudi popržiti na malo ulja češnjak zajedno s crvenom paprikom i krumpirom, narezanim na kocke. Nakon desetak minuta dodati očišćenu brokulu. Poklopiti i pirjati na umjerenoj vatri sve dok brokula ne omekša. Na kraju dodati heljdu i ostaviti još nekoliko minuta na vatri. Dodati sojin umak. Poslužiti toplo.   Jednostavni kolač od lješnjaka Sastojci:za biskvit - 2 šalice brašna T-850, 1 šalica graham brašna, 1/2 šalice usitnjenog tostiranog lješnjaka, 3 žličice praška za pecivo, sol, 1/2 šalice ulja, 1/2 šalice agavinog sirupa, 1 šalica zobenoga mlijeka, voda; za preljev - 200 g marmelade ili džema od marelica; za ukrašavanje - 2 žlice rastopljene čokolade za kuhanje, 1-2 žlice lješnjaka Priprema: Suhe i tekuće sastojke biskvita odvojeno pomiješati, a potom izmiješati kratko sve zajedno. Na nauljen dublji i uži lim izliti smjesu. Peći 20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Marmeladu ili džem namazati po toplom biskvitu. Mrvice usitnjenog lješnjaka posuti po površini kolača, a na sve to, za ukras, pokapati rastopljenu čokoladu. VEČERA Savijača od kupusa i gljiva Čaj s limunom Savijača od kupusa i gljiva Sastojci:300 g kora za savijaču, 2 poriluka, 2 mrkve, 100 g kineskog ili bijelog kupusa, 250 g gljiva, 100 g rikole, 1 limenka kukuruza, 1 režanj češnjaka, kurkuma, curry, peršin, sol, papar, maslinovo ulje Priprema:Na malo ulja pirjati oprani i narezani poriluk. Dodati mrkvu narezanu na trakice, na trakice narezani kupus, sitno nasjeckane gljive, kukuruz, usitnjenu rikolu, češnjak i sve začine. Pirjati na laganoj vatri pet do deset minuta. Malo ohladiti nadjev i puniti kore za savijaču. Krajeve savijače namazati hladnom vodom, da se tijesto zalijepi. Pržiti savijaču u vrućem ulju. Nakon prženja, staviti je na papirnati ubrus da se upije masnoća.   Za međuobroke: mandarina, kesteni, jabuka Dobar tek!  

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx