Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.
PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 18. LIPNJA 2012.
DORUČAK
Punjeni avokado
Marelice
Punjeni avokado
Sastojci: 1 avokado, 2 prstohvata alfa-alfa klica, 1/2 banane, 1 žlica pirea od badema, 1 žlica sojinog umaka, 1 žlica maslinovog ulja, 3 listića bosiljka, 1 žličica kurkume
Priprema: Avokado oguliti, prepoloviti i izvaditi košticu. U svaku polovicu staviti prstohvat alfa-alfa klica, a ostale sastojke izmiksati u blenderu, pa preliti preko avokada.
RUČAK
Juha od rajčica i krumpira
Musaka od tikvica i riže
Sirovi falafel
Zelena salata s usitnjenim mladim špinatom i lanenim uljem
Kocke s trešnjama
Juha od rajčica i krumpira
Sastojci: 400 g krumpira, 2 šalice temeljca od povrća, 1 luk, 3 žlice maslinova ulja, 400 g rajčica (svježa ili pelati), papar, sol, šećer, 1 žlica estragona
Priprema: Luk nasjeckati, krumpir oguliti i narezati na kockice, rajčice nasjeckati (ako su svježe, treba ih prvo oguliti) i estragon sitno nasjeckati. Zagrijati maslinovo ulje i pirjati luk dok ne omekša. Dodati krumpir i zapeći, uz miješanje. Dodati rajčicu i na kraju temeljac ili juhu od povrća i ostaviti da provri. Dodati sol, papar i malo šećera i pustiti da kuha oko 10 minuta. Juhu miksati štapnim mikserom i dodati estragon.
Musaka od tikvica i riže
Sastojci: 2-3 tikvice, ulje za prženje, 100 g integralne riže, 100 g sojinih ljuskica, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, umak od rajčice, sol, papar, začinsko bilje po želji, 2 žlice krušnih mrvica/dimljenog tofua; sojino vrhnje
Priprema: Tikvice očistiti i narezati ih na kolute. Posoliti ih i ostaviti u cjedilu pola sata. Zatim ih uvaljati u brašno i pržiti u ulju s obje strane. Skuhati rižu i ocijediti je. Skuhati sojine ljuskice i ocijediti ih. Luk i češnjak nasjeckati i popržiti na ulju. Luk maknuti sa štednjaka, dodati mu rižu i ljuskice i dobro promiješati. Dodati umak od rajčice, začine i začinsko bilje. Namastiti vatrostalnu posudu i naizmjenično redati slojeve tikvica i smjese s rižom, a završiti slojem tikvica. Odozgo ih preliti uljem i posuti krušnim mrvicama (ili naribanim dimljenim tofuom). Ako je musaka suha, preliti je sojinim vrhnjem. Peći na 200°C, dok ne dobije lijepu boju.
Sirovi falafel
Sastojci: 1/2 šalice bundevinih sjemenki, 1/2 šalice suncokretovih sjemenki, 1/4 šalice oraha, šaka svježeg peršina, 2-4 polovice sušenih rajčica, 1-2 usitnjena češnja češnjaka, 2 žlice maslinovog ulja, usitnjen mali suhi čili, sok 1/2 limuna, suhi origano, provansalski začini, sol, papar
Priprema: Sjemenke samljeti u mlincu za kavu u fino brašno. Sitno nasjeckati orahe, prethodno namočene rajčice i peršin. Dodati ih, zajedno s ostalim sastojcima, brašnu od sjemenki i dobro promiješati rukama. Uzeti malu količinu smjese i oblikovati loptice veličine oraha. Trebalo bi se dobiti 10-12 loptica. Loptice se mogu poslužiti na listovima salate, uz naribanu mrkvu i prešani crveni kupus ili neko drugo povrće, uz dodatak veganske majoneze i ajvara.
Kocke s trešnjama
Sastojci: za tijesto: oko 4 dl raženog brašna, 100 g mljevenih lješnjaka, 1 žličica sode bikarbone, 2-3 žlice smeđeg šećera, prstohvat soli, 1 dl ulja, 1 jabuka, sok 1/2 limuna; za nadjev: 600-750 g trešanja, 1 vanilin šećer, 2 jabuke, sok 1/2 limuna, 3 žlice smeđeg šećera, 2 dl griza, 1 dl sojinoga vrhnja za kuhanje; za doradu: oko 1 dl sojinoga vrhnja za kuhanje, 1/2 vrećice vanilin šećera
Priprema: Za tijesto naribati jabuku i nakapati je limunovim sokom. Izmiješati suhe sastojke, dodati ulje i naribanu jabuku te umijesiti srednje meko, gnjecavo tijesto. Podijeliti ga na dva dijela, jedan malo veći od drugoga. Na dno kalupa (oko 20×30 cm) staviti papir za pečenje. Veći dio tijesta žlicom rasporediti po dnu i lagano, umačući žlicu/prste u vodu, poravnati tijesto. Za nadjev očistiti trešnje od koštica, narezati ih i posuti vanilin šećerom. Naribati jabuke i nakapati ih limunovim sokom. U drugoj posudi izmiješati kuhani griz, šećer i sojino vrhnje te u tu smjesu dodati neocijeđeno voće. Nadjev izmiješati i rasporediti po tijestu. Preostali dio tijesta prstima rasporediti po nadjevu, da se dobiju male hrpice. Vlažnom žlicom poravnati tijesto i po svemu preliti sojino vrhnje. Posuti vanilin šećerom i peći 45-50 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C. Ohlađen kolač narezati na kocke.
VEČERA
Salata od boba i tofua
Salata od boba i tofua
Sastojci: 400 g svježe očišćenog boba, 150 g peciva ili kruha, 175 ml maslinovog ulja, sol, papar, 2 žlice octa, 1 češanj češnjaka, 4 mlada luka, 200 g svježeg tofua, 2 žlice kopra, 4 šake rikole, sok 1 limuna
Priprema: Kruh ili pecivo narezati na kockice veličine 2 cm, zgnječiti češnjak i narezati tofu na kockice. Odstraniti zelene listove mladog luka, a ostatak narezati na kolutiće. Prethodno zagrijati pećnicu na 220°C. Bob blanširati 2-3 minute u prokuhanoj vodi, a zatim ocijediti. Pustiti da se ohladi i odstraniti kožicu. Kockice kruha/peciva umočiti u ulje i pržiti 8 minuta dok ne postanu hrskave. Dodati ulje, ocat i češnjak. Začiniti solju i paprom. Dodati bob, tofu i začine te dobro promiješati. Preliti limunovim sokom i dodatno začiniti.
Za međuobroke: naranča, breskva, lubenica, kikiriki
Dobar tek!
* Recept za Musaku od tikvica i riže je iz kuharice 'Jela od soje' (priredio Boris Vale, Advent, Pula, 1995.), dok je recept za Sirovi falafel od Dunje Gulin.
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak