Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.
RADIONICA KUHANJA NA ZEGEVEGE FESTIVALU!
ZeGeVege festival održivog življenja i ove će se godine 7. i 8. rujna održati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Festival koji organiziraju Prijatelji životinja jedini je festival u Hrvatskoj na kojem se izlažu proizvodi isključivo biljnog podrijetla, a službeni restoran nudit će upravo takva jela po promotivnoj cijeni te korisne savjete na radionici kuhanja jela na biljnoj osnovi. Posjetitelje očekuju i besplatna šminkanja i frizure, ekološke inovacije, videoprojekcije, škola ekovožnje, radionice za djecu te ponuda različitih knjiga. Također, održavat će se i cjelodnevni program izvođača različitih glazbenih i plesnih stilova, kao i edukativni sadržaji u reciklažnom dvorištu. (vecernji.hr)
PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 13. KOLOVOZA 2012.
DORUČAK
Voćna salata od dinje i lubenice
Pecivo sa suncokretovim sjemenkama s namazom od graha i kriškom paprike
Voćna salata od dinje i lubenice
Sastojci:
1 ploška lubenice,
2 male dinje,
3 cm svježeg đumbira,
100 g šećera,
žličica narančinog likera,
nekoliko listića limete za ukras,
kandirani đumbir
Priprema: Đumbir oguliti i omekšati u 2 dl uzavrele i zaslađene vode 5 minuta. Vatru ugasiti, izvaditi đumbir i dodati narančin liker. Dinje prepoloviti, izvaditi sjemenke pa izdubiti meso žličicom za sladoled. Plošku lubenice narezati na kockice istih veličina kao i kuglice dinje. Nadjenuti polovice dinje miješanim voćem. Preliti pripremljenim sirupom, ukrasiti kandiranim đumbirom narezanim na štapiće i listićima limete..
RUČAK
Gazpacho
Slanutak s rajčicama, patlidžanom i paprikom
Kuhana kvinoja
Salata od ribanih tikvica, zelene salate, krastavca i maslina
Nadjevene pečene breskve
Gazpacho
Sastojci:
1 kg vrlo zrelih rajčica,
1 krastavac srednje veličine,
1-2 zelene paprike,
1-2 kriške staroga kruha,
2-3 češnja češnjaka,
1 žlica vinskog octa,
maslinovo ulje,
sol, voda
Priprema: Količine namirnica dane su samo okvirno, mijenjati ih prema vlastitom ukusu. Gazpacho mora biti narančaste do crvene boje - sve ovisi o omjeru sastojaka. Gustoću mu određuje količina kruha. U mikser staviti narezane rajčice, krastavac, papriku, češnjak, kruh namočen u vodi i začine. Miksati dok sve ne nastane jednolična gusta tekućina. Dotjerati okus i poslužiti odmah ili staviti u hladnjak da se rashladi.
Slanutak s rajčicama, patlidžanom i paprikom
Sastojci:
veliki luk,
češanj češnjaka,
4 žlice maslinovog ulja,
šalica patlidžana (nasjeckanog na kockice),
svježa paprika (narezana na trake),
3 srednje zrele rajčice (nasjeckane na kockice),
šalica kuhanog slanutka,
1/2 šalice vruće vode,
1/2 žličice kajenskog papra,
sol
Priprema: Na vodi ili bijelom vinu pirjati luk i češnjak. Nasjeći rajčice, oprati ih i nasjeckati tofu. U lonac s lukom dodati rajčice i tofu. Pred kraj kuhanja dodati šećer, papar, soja umak i ostaviti na laganoj vatri dok rajčice ne budu potpuno gotove. Preliti po kuhanoj tjestenini.
Nadjevene pečene breskve
Sastojci:
6 bresaka,
100 g mljevenih badema,
12 očišćenih badema,
100 g javorovog sirupa,
3 žlice ruma,
sok polovice limuna,
30 g smeđeg šećera
Priprema: U zdjeli pomiješati mljevene bademe, smeđi šećer, javorov sirup, limunov sok i rum. Breskve oprati, prepoloviti, očistiti od koštica i polovice s otvorenom stranom prema gore ravnomjerno rasporediti u vatrostalnu posudu. Breskve nadijevati pripremljenom smjesom i sve zajedno staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C, 15-ak minuta. Gotove breskve ukrasiti cijelim bademima i poslužiti.
VEČERA
Paella od prosa
Sojin jogurt
Paella od prosa
Sastojci:
25 dag prosa,
6 dl juhe od povrća,
10 dag luka,
10 dag mrkve,
25 dag patlidžana,
25 dag zelenih tikvica,
10 dag šampinjona,
vezica peršina,
curry,
sol, ulje
Priprema: Zakuhati juhu od povrća i dodati proso. Kuhati 5 minuta, isključiti vatru i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Luk sitno nasjeckati. Mrkvu narezati na kolutiće, patlidžane i tikvice na kockice, a šampinjone na listiće. Sve sastojke pirjati na malo ulja u vlastitom soku, da omekšaju. Zatim ih izmiješati s kuhanim prosom. Začiniti curryjem, solju i nasjeckanim peršinom. Zapeći u nauljenoj vatrostalnoj posudi oko 15 minuta na umjerenoj vatri.
Za međuobroke: kupine, maline, nektarina, kikiriki
Dobar tek!
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak