U posljednjih nekoliko godina biljna mlijeka postaju sve popularnija. Iako je mlijeko od soje dugo vremena bilo najpopularniji izbor, u supermarketima danas možemo pronaći široku ponudu različitih biljnih napitaka. Takvi napitci ponekad mogu doseći cijenu nekoliko puta veću od cijene kravljeg mlijeka. No kada naučiš koliko ih je jednostavno napraviti u vlastitom domu, više ih nikada nećeš morati kupiti u supermarketu.
Još jedna prednost domaćeg biljnog mlijeka je to što u njega možeš dodati svakakve dodatke, poput vanilije ili bobičastog voća, i tako stvoriti jedinstvene okuse. Osim toga, bit ćeš sigurna da u tvom napitku nema neželjenih kemikalija i konzervansa.
Izdvojili smo recepte za dva najpopularnija izbora – mlijeko od badema i mlijeko od zobenih pahuljica. Mlijeko od badema odličan je izvor vitamina E. U jednoj šalici ovog niskokaloričnog napitka pronaći ćeš potrebnu dnevnu dozu ovog esencijalnog spoja koji štiti tvoje tijelo od oksidativnog stresa. Mlijeko od zobenih pahuljica prepuno je nutrijenata i vlakana. Odličan je izbor za osobe alergične na orašaste plodove i ekološki je najprihvatljiviji napitak kojim možeš zamijeniti kravlje mlijeko.
Kako napraviti mlijeko od badema
Po izboru: datulje, med, ekstrakt vanilije, kakao, bobičasto voće
Postupak:
1. Bademe ostavi da se namaču u hladnoj vodi preko noći ili jedan do dva sata u vrlo vrućoj vodi.
2. Namočene bademe, vodu, sol i dodatak po želji stavi u blender i miksaj jednu do dvije minute ili dok ne dobiješ kremastu smjesu.
3. Procijedi smjesu kroz gazu ili tanku kuhinjsku krpu. Jednostavno postavi tkaninu preko posude i u nju izlij smjesu. Tkaninu skupi i rukama dodatno ocijedi.
4. Mlijeko prebaci u staklenu posudu u kojoj ga u hladnjaku možeš čuvati do pet dana.
Potrebno ti je:
- 1 šalica sirovih badema
- 5 šalica vode
- Prstohvat soli
Kako napraviti mlijeko od zobenih pahuljica
Po izboru: datulje, med, ekstrakt vanilije, kakao, bobičasto voće
Postupak:
1. Zobene pahuljice, vodu, sol i dodatak po želji stavi u blender i miksaj oko 30 sekundi do jednu minutu. Pahuljice ne moraju biti potpuno usitnjene. Ako ih previše miksaš, mlijeko bi moglo imati neželjeno gustu strukturu.
2. Procijedi smjesu kroz gazu ili tanku kuhinjsku krpu. Jednostavno postavi tkaninu preko posude i u nju izlij smjesu. Tkaninu skupi i rukama dodatno ocijedi.
3. Mlijeko prebaci u staklenu posudu u kojoj ga u hladnjaku možeš čuvati do pet dana. Mlijeko svaki put prije korištenja dobro protresi.
Potrebno ti je:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 4 šalice vode
- Prstohvat soli