Burgeri od kvinoje
Sastojci (za 4 burgera):
- 1/2 šalice kvinoje
- 1/2 šalice crvene leće
- 1/5 šalice vode
- 1 žličica kumina
- 1 žličica mljevene paprike (ako imaš dodaj dimljenu)
- 1 žličica soli
- 1 zreli avokado
- 4 hambi ili brioche peciva
- ''jaje'' od lanenih ili chia sjemenki
- žlica kiselog vrhnja
- 1 režanj češnjaka
- Zelena salata, rikola (ako možeš probaj nabaviti klice i mikrozelenje)
Priprema:
Kvinoju i začine stavi u lonac, prelij vodom i kuhaj na jakom plamenu dok ne zavrije. Smanji plamen i kuhaj poklopljeno 12-15 minuta. U manju posudu stavi dvije žlice mljevenih lanenih ili chia sjemenki, prelij ih s 2 žlice vode i miješaj dok ne dobiješ gušću tekućinu (ako ti se ne stvori odmah, ostavi smjesu da stoji 5-10 minuta).. ''Jaje'', to jest vezivnu smjesu od sjemenki, dodaj u ohlađenu kvinoju i leću te pomiješaj tako da dobiješ kompaktnu smjesu. Oblikuj 4 pljeskavice te ih peci u dobro zagrijanoj tavi na malo ulja 3-5 minuta sa svake strane. Napravi umak od avokada tako da zgnječiš vilicom i pomiješaš s ribanim češnjakom i vrhnjem. Umak začini po želji. U hambi peciva slaži prvo malo umaka, pa pljeskavicu, pa još malo umaka i na kraju salatu. Ako možeš kupi mikrozelenje ili klice rotkvice ili brokule. One će burgeru dati dodatnu oštrinu i zanimljivi okus koji blago podsjeća na mješavinu hrena i senfa, a i vrlo su zdrave.