Ljetne vrućine koje su napokon došle na vrata traže da se stalno adekvatno hidratiziramo, a mnogima je problem neprestano piti samo običnu vodu pa posežu za raznim voćnim sokovima i zašećerenim ledenim čajevima koji su vrlo kalorični te puni nezdravih aditiva.
Ledeni čaj inače označava slatki, zašećereni sok koji se služi s kockicama leda, no zapravo bi on trebao biti napravljen od svježih namirnica, kvalitetnih listića čaja i dodatka svježeg bilja poput mente. Rashlađen i potom zašećeren po ukusu, ledeni čaj može biti vrhunski tekući užitak koji će tvoje tijelo adekvatno hidratizirati, a svidjet će se i tvom nepcu.
Najomiljeniji okusi ledenog čaja diljem svijeta su jagoda, breskva, limun i limeta, no u Aziji se ledenim čajem često smatra samo zeleni čaj koji je rashlađen. Zanimljivo je da prvi recept za ledeni čaj datira iz 1870-ih godina, kada je objavljen u kuharici iz Virginije u SAD-u. Danas su upravo Amerikanci najveći konzumenti ledenih čajeva na svijetu, a na samom jugu SAD-a se ledeni čaj smatra delicijom i kulturnim naslijeđem, pa se recepti za te slatke osvježavajuće napitke prenose s koljena na koljeno i brižno čuvaju.
Ipak, problem s omiljenim ledenim čajevima u zapadnjačkoj kulturi je taj što su ti čajevi često iznimno zaslađeni i u konačnici izgube sve sva svoja zdrava svojstva. Previše šećera u velikim količinama može biti vrlo štetno za ljudsko tijelo, pa bi u doziranju slatkih sirupa i dodataka koji se ubacuju u pića trebali biti vrlo oprezni – ipak su to prazne kalorije.
No, ne moraš se zbog zdravlja odreći svojih omiljenih napitaka već ih samo trebaš znati napraviti kod kuće, u zdravijoj i često mnogo ukusnijoj varijanti. Ledeni čaj definitivno je piće koje nas automatski asocira na ljeto, a mi smo ti odlučile pomoći kako da ga ove godine bez grižnje savjesti konzumiraš po cijele dane.
Donosimo ti stoga četiri jednostavna, a vrlo ukusna recepta za osvježavajuće ledene čajeve koje možeš napraviti za čas posla u vlastitoj kuhinji.