Salata od tjestenine, mahuna i grožđa
1 šalica narezanih pekan oraha (poslužit će i obični)
8 tankih šnita špeka ili pancete
450 g tankih zelenih mahuna (svježe ili smrznute)
250 g tjestenine (penne, fusilli, tortiglioni), skuhane u posoljenoj vodi
1 šalica majoneze
1 žlica šećera
3 žlice jabučnog octa (dodajte još po želji)
1 žličica soli (dodajte još po želji)
1 i 1/2 šalice crvenog grožđa, prerezan na pola
1 manji sjeckani crveni luk
Zagrijte pećnicu na 175°C. Posložite pekan orahe na lim za pečenje s masnim papirom. I pecite 5 do 7 minuta. Prepržite pancetu u tavi, dok ne postane hrskava. Zatim je izvadite na papirnati ubrus, da upije masnoću. Kad se ohladi prstima je izmrvite u posudu. Skuhajte mahune u posoljenoj vodi da budu al dente, pa isto učinite s tjesteninom. Pomiješajte majonezu, šećer, ocat i sol u velikoj zdjeli, dodajte pekan orahe, mahune, tjesteninu, grožđe i luk i promiješajte. Ostavite da na hladnom oko 3 sata. Pancetu umiješajte u salatu prije samog posluživanja.