Gastro
Gastro

Za jačanje imuniteta začinite jela kurkumom

Za jačanje imuniteta začinite jela kurkumom
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Probajte izvrsne recepte koje su nam pripremili bio&bio i Lebensbaum začini

Napravite svoj curry Curry, zajednički naziv za niz jela i mješavina začina s indijskog potkontinenta, koji je u svijetu popularan i zbog gurmanskog uživanja, ali i zbog zdravstvenih karakteristika koje mu tradicionalno pripisuje ayurveda. Naime, jedan od bitnih sastojaka koji, po ayurvedi, doprinose ravnoteži i zdravlju tj. sposobnosti organizma da se samostalno "izbori" za zdravlje su - začini. Iako curry dolazi u raznolikim varijantama, baza mu je gotovo uvijek ista: kurkuma, kumin i korijander. Ostalo su nijanse koje doprinose specifičnom okusu i razini ljutine. Njima možete začiniti svoja jela s mahunarkama, povrćem i rižom te ih tako oplemeniti na najzdraviji mogući način. Kombinacija blagotvornih začina osigurava snažna protuupalna svojstva i daje podršku imunitetu. Učinite obična jela neobičnim i isprobajte curry s drugim dodacima poput kokosa i kokosovog mlijeka, kikirikija i maslaca od kikirikija ili tahinija i zaljubite se u nove orijentalne okuse. Možete raditi svoje mješavine ili uživati u nekima od pripremljenih curry mješavina iz Lebensbauma.

Zlatni curry Ovo je najpoznatija vrsta curry začina. Sadrži kurkumu, papriku, korijander, kumin, češnjak, piskavicu, macis, papar, čili, piment i kardamom. Srednje je ljut i izvrstan je uz dhal tj. jela s lećom ili drugim mahunarkama i povrćem. Crveni curry Popularan je u tajlandskoj kuhinji i sadrži zanimljivu kombinaciju paprike, čilija, kurkume, češnjaka, đumbira, limunske trave, hibiskusa, korijandera, komorača, piskavice i papra. Odličan za razna variva i gulaše i u odnosu na zlatni curry, okus je intenzivnije ljut zbog većeg udjela čilija. Zeleni curry Idealan za one koji vole blaži curry i izvrstan u raznim kombinacijama mahunarki s rižom ili za umake, gulaše i krem juhe. Sadrži limunsku travu, kurkumu, korijander, đumbir, peršin, komorač, list korijandera, anis, češnjak, piskavicu i kumin. Kada se dodaju začini? Važno je napomenuti da ove vrijedne začine, koji mogu imati terapijsku snagu, treba dodati pred kraj kuhanja pa ostaviti da odstoje i povežu se s ostalim namirnicama kako bi njihovi vrijedni nutritivni sastojci ostali sačuvani. Notu pojedinih začina možete pojačati tostirate li ih na suhoj tavi i sameljete u mužaru te dodate pri kraju kuhanja. Sve vrste Lebensbaum curryja su iz 100% ekološkog i biodinamičkog uzgoja kao i ostale vrste ovih jedinstvenih začina.

RECEPTI Mirisni curry s basmati rižom  

Sastojci: 3+2 žlice eksra djevičanskog maslinovog ulja 150g luka 100ml povrtnog temeljca 100ml kokosovog mlijeka ili sojine kreme 1 žlica soka od limete ili limuna 2 žlice soja umaka Osnovni začini: ½ čajne žlice đumbira u prahu ½ čajne žlice slatke crvene paprike u prahu 1 čajna žlica kurkume u prahu ¼ čajne žlice kumina u prahu ½ čajne žlice korijandera u prahu ½ čajne žlice češnjaka u prahu Dodatak začina za jaču mirisnu notu: 3 cm jednog štapića cejlonskog cimeta 1 čajna žlica kumina u zrnu ½ čajne žlice kardamom sjemenki ½ čajne žlice francuskog  čili pimenta u prahu 1 šalica kratko prokuhane basmati  riže

  Postupak: U zagrijanu posudu stavite maslinovo ulje i luk narezan na kockice te pirjajte uz dodatak soli. Pomiješajte osnovne začine i stavite na luk. Pirjajte 2-3 minute, a zatim dodajte temeljac. Ostavite da kuha na laganoj vatri 10 minuta. Za to vrijeme pomiješajte začine za jaču mirisnu notu (osim čilija)  i tostirajte ih na tavi 2 minute. Tople začine stavite u mužar i sameljite. U posudu s povrćem dodajte kokosovo mlijeko. Kad jelo zakuha, dodajte začine iz mužara. Čili prah pomiješajte u malo tople vode. Dodajte čili, sok od limete, sojin umak i ostavite da kuha dvije minute. Na kraju možete dodati kuhanu brokulu i dvije žlice maslinovog ulja, te sve dobro promiješajte. Skuhajte rižu, ocijedite i poslužite s mirisnim curryjem. Pospite svježim lišćem korijandera.

Zlatno „mlijeko“  

Mlijeko s kurkumom se smatra učinkovitim protuupalnim napitkom koji djeluje blagotvorno na probavni sustav, pročišćava krv i djeluje opuštajuće prije spavanja. U izvornoj ajurvedskoj varijanti, pije se s kravljim mlijekom jer se puni potencijal kurkumina i potpuna apsorpcija djelatnih tvari postiže prisustvom masnoća ali i djelatnim tvarima crnog papra koje služe u istu svrhu. Ova veganska varijanta "zlatnog napitka" umjesto mlijeka sadrži sojin napitak i kokosovo ulje.

120 ml  napitka od soje Bonsoy 1/2 žličice Lebensbaum kurkume u prahu Prstohvat crnog papra u prahu 1 žlica ekstradjevičanskog kokosovog ulja visoke kvalitete 1 žličica sirupa od agave

Postupak: Pomiješajte sve sastojke i zagrijte na laganoj vatri.  

Začinjeni čajni keksići Sastojci: 100g integralnog pšeničnog brašna 50g lanenog brašna 60g polu bijelog pšeničnog brašna 60g zobenog brašna 60g kokosovog brašna prstohvat soli 2 žlice rižinog napitka ili vode 1/3 čajne žlice praška za pecivo 180g bio margarina za kolače 60ml sirupa od agave Začini: ½ čajne žlice praha od vanilije 1 čajna žlica suhe limunove korice  

Za pikantniju varijantu keksa, umjesto vanilije i limunove korice, dodajte 1,5 čajnu žlicu Lebensbaum mješavine začina za gingerbread kekse.

Postupak: U posudu stavite brašna, sol, prašak za pecivo i začine. Dobro promiješajte. Dodajte hladni, ali ne tvrd narezan margarin, sirup od agave i rižin napitak. Umijesite tijesto, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji pola sata u hladnjaku. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Izvadite ohlađeno tijesto. Valjkom ga razvucite na debljinu od 7 mm i malim kalupima režite kekse. Na lim za pečenje stavite masni papir i poslažite kekse. Pecite ih deset minuta. Znamo zašto biramo Lebensbaum

        Lebensbaum začini su 100% ekološki (što nadilazi norme EU koje za ekoproizvode nalažu 95% sirovina iz ekološkog uzgoja).

        Lebensbaum se protivi genetskom inženjeringu jer ga smatra nepovratnom intervencijom čovjeka u prirodu. Zato tvrtka podržava očuvanje tradicionalne poljoprivrede.

        U ovim začinima nema pojačivača okusa niti bilo kakvih prehrambenih aditiva.

        Proizvodnja i distribucija odvija se bez emisija CO2. Koristi se 100% zelena energija: geotermalni izvori te sunčeva energija. Sirovine se prevoze brodom.

        Lebensbaum sirovine prikuplja direktno s izvora na kojima se uzgajaju, bez posrednika. Njeguju dugoročna partnerstva s uzgajivačima, ulažući u razvoj zajednice i okoliša.

        Kvalitetu sirovina i proizvoda nadziru laboratoriji i certifikatorske kuće, o čemu svjedoče i brojni certifikati.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx