Kava je 'pogonsko gorivo' za milijune ljudi diljem svijeta. Njome se započinje dan i za mnoge nema važnije stvari od jutarnje kave. Tek nakon što je ispiju, ako imaju sreće - u miru, mogu se posvetiti svemu drugome. Jesi li i ti među onima koji bez kave ne ustaju iz kreveta?
Većina kavoljubaca ovaj napitak pije s malo šećera, mlijekom ili vrhnjem, no ima i onih koji će joj dodati svašta (od šlaga i čokolade do likera) i povećati broj kalorija toliko da im može zamijeniti obrok. Takve kave obiluju praznim kalorijama i najviše debljaju, a izostaje im onaj glavni učinak - da razbude, jer je tijelo preopterećeno probavljanjem šećera i masti koje su u njega ušle kroz kavu.
(FOTO: Pexels)
Piješ li crnu, bez šećera, u najboljoj si poziciji - gotovo da i ne unosiš u organizam dodatne kalorije. No, teško je piti kavu bez šećera. Ipak, postoji način, a taj je da svoju gorku, crnu kavu začiniš ekstraktom vanilije.
Samo par kapi ovog aromatičnog ekstrakta, kojeg inače koristiš u kolačima, obogatit će okus kave, no učiniti i puno više - poštedjeti te probavnih problema i bolova u trbuhu - koji su često posljedica laktoze iz mlijeka.
Kava s vanilijom ne samo da će čarobno mirisati, nego će joj i okus biti očaravajući. Probaj je već sutra ujutro.
Sjajna je stvar i što ekstrakt vanilije možeš vrlo jednostavno napraviti u svojoj kuhinji. Potrebni su ti:
- 2 dcl votke
- 3 mahune vanilije
Postupak ide ovako:
Operi dobro bočicu, a mahune vanilije nareži na tri komada. U bočicu stavi tako narezanu mahunu i ulij votku do vrha, odnosno da vanilija bude potpuno u njoj. Zatvori bočicu i ostavi je dva mjeseca te ju s vremena na vrijeme promućkaj. Kada tekućina dobije bogatu jantarnu boju, ekstrakt vanilije spreman je za korištenje.