Kava bi mogla smanjiti tvoje šanse za Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest
Prema nedavnoj studiji, konzumacija kave mogla bi smanjiti vjerojatnost razvoja Alzheimerove i Parkinsonove bolesti u budućnosti.
"Čini se da konzumacija kave ima određenu korelaciju sa smanjenim rizikom od razvoja Alzheimerove i Parkinsonove bolesti", rekao je dr. Donald Weaver koji je proveo studiju. "Ali htjeli smo istražiti zašto je to tako - koji su spojevi uključeni i kako mogu utjecati na kognitivni pad povezan sa starenjem."
Istraživači su se usredotočili na tri različite vrste kave: svijetlo prženu, tamno prženu i tamno prženu bez kofeina. Nakon provođenja studije, identificirali su skupinu kemijskih spojeva zvanih fenilindani. Ukratko: fenilindani mogu pomoći u smanjenju mogućnosti spajanja dvaju proteina, koji su uobičajeni u moždanim stanjima Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.