Svatko od nas želi da mu namirnice koje ima u ostavi ili hladnjaku traju što dulje. Svježe voće i povrće izuzetno je zdravo, ali i prilično skupo pa se zaista ne isplati bacati ga. Sada kada smo svi primorani ostati u kućama radi pandemije korona virusa, dobro je imati zalihe određenih namirnica kako bismo odlazak u trgovine sveli na mimimum.
Nutricionisti savjetuju da jedemo puno voća i povrća jer ono obiluje vitaminima, mineralima i antioksidantima te jača naš imunitet, a to nam je ovih dana svima prioritet.
via GIPHY
Na sreću, danas su dostupne i mnoge online trgovine koje vrše dostavu voća i povrća na kućnu adresu, a kako bi ti ono što dulje potrajalo, vrlo je važno pravilno ga skladištiti. Nekoliko odličnih savjeta i trikova koje je pritom dobro imati na umu donosimo ti u nastavku.
Foto: Unsplash
Jabuke
Jabuke i kruške mogu potrajati puno dulje od drugog voća, ali treba ih čuvati u određenim uvjetima. Optimalna temperatura za čuvanje jabuka je do 4ºC. Uvijek je najbolje da pojedeš one najveće jabuke jer se one najbrže kvare. Čuvaj ih u hladnjaku u plastičnoj vrećici u ladici za voće, ali dalje od povrća.
Cikla
Cikla u hladnjaku može potrajati 2 do 4 mjeseca. Prije nego je pospremiš joj odreži listove i zatim je spremi u plastičnu vrećicu u ladicu u hladnjaku. Vrlo je zdrava, a osim salate, od cikle može napraviti i fini voćni sok.
Kupus
Iako je najbolji kad je svjež, spremljen u plastičnu vrećicu u tvom hladnjaku može potrajati i do 2 mjeseca. Možeš ga koristiti za salatu ili pak u raznim varivima.
Mrkva
Ako želiš da ti mrkva što dulje ostane svježa, odnosno da se ne pokvari, onda je vrlo važno da ostane suha jer će vlaga potaknuti truljenje. U plastičnu vrećicu u kojoj ćeš čuvati mrkvu stavi papirnati ručnik koji će upijati vlagu. To će održati mrkvu svježom do nekoliko mjeseci.
Celer
Celer je dostupan u većini trgovina i tržnica i odličan je sastojak za juhe i variva te je vrlo zdrav. Voli vlagu pa je najbolje da ga držiš u plastičnoj vrećici na dnu hladnjaka. Čak kada odrežeš dio celera, ostatak će izdržati do tjedan dana ako ga dobro umotaš u vrećicu.
Češnjak
Češnjaku najbolje odgovara temperatura od 15 do 18 stupnjeva Celzijusa te umjerena vlaga. Najbolje ga je čuvati u kuhinjskom ormariću, zaštićenom od svjetlosti. Možeš ga čuvati i u hladnjaku, ali u papirnatoj vrećici i potrajati će ti do nekoliko mjeseci.
Luk
Luk trebaš čuvati na suhom, a odgovara mu temperatura niža od 10 stupnjeva C. Obavezno ga zaštiti od vlage i potrajati će i do godinu dana. U slučaju da nemaš takve uvjete, najbolje je čuvati ga u mrežastoj vrećici i držati ga u tamnom ormariću. Na taj način potrajati će ti do mjesec dana, a možda i dulje.
Krumpir
Idealna temperatura za skladištenje krumpira je 4 stupnja C, ali treba ga držati dalje od svjetlosti. Najbolje je čuvati ga u podrumu jer su tamo uvjeti idealni. Drži ga podalje od luka i jabuka koji bi mogli izazvati truljenje krumpira.