Uz pravilan način čuvanja, ovo će ti voće i povrće potrajati i do mjesec dana

Doznaj kako treba čuvati voće i povrće kako bi mu rok trajanja bio što dulji

Uz pravilan način čuvanja, ovo će ti voće i povrće potrajati i do mjesec dana

Svatko od nas želi da mu namirnice koje ima u ostavi ili hladnjaku traju što dulje. Svježe voće i povrće izuzetno je zdravo, ali i prilično skupo pa se zaista ne isplati bacati ga. Sada kada smo svi primorani ostati u kućama radi pandemije korona virusa, dobro je imati zalihe određenih namirnica kako bismo odlazak u trgovine sveli na mimimum.

Nutricionisti savjetuju da jedemo puno voća i povrća jer ono obiluje vitaminima, mineralima i antioksidantima te jača naš imunitet, a to nam je ovih dana svima prioritet.

via GIPHY

Na sreću, danas su dostupne i mnoge online trgovine koje vrše dostavu voća i povrća na kućnu adresu, a kako bi ti ono što dulje potrajalo, vrlo je važno pravilno ga skladištiti. Nekoliko odličnih savjeta i trikova koje je pritom dobro imati na umu donosimo ti u nastavku.


Foto: Unsplash


Jabuke

Jabuke i kruške mogu potrajati puno dulje od drugog voća, ali treba ih čuvati u određenim uvjetima. Optimalna temperatura za čuvanje jabuka je do 4ºC. Uvijek je najbolje da pojedeš one najveće jabuke jer se one najbrže kvare. Čuvaj ih u hladnjaku u plastičnoj vrećici u ladici za voće, ali dalje od povrća.


Cikla

Cikla u hladnjaku može potrajati 2 do 4 mjeseca. Prije nego je pospremiš joj odreži listove i zatim je spremi u plastičnu vrećicu u ladicu u hladnjaku. Vrlo je zdrava, a osim salate, od cikle može napraviti i fini voćni sok.  


shimmer fallback

Kupus

Iako je najbolji kad je svjež, spremljen u plastičnu vrećicu u tvom hladnjaku može potrajati i do 2 mjeseca. Možeš ga koristiti za salatu ili pak u raznim varivima.


shimmer fallback

Mrkva

Ako želiš da ti mrkva što dulje ostane svježa, odnosno da se ne pokvari, onda je vrlo važno da ostane suha jer će vlaga potaknuti truljenje. U plastičnu vrećicu u kojoj ćeš čuvati mrkvu stavi papirnati ručnik koji će upijati vlagu. To će održati mrkvu svježom do nekoliko mjeseci.


Celer

Celer je dostupan u većini trgovina i tržnica i odličan je sastojak za juhe i variva te je vrlo zdrav. Voli vlagu pa je najbolje da ga držiš u plastičnoj vrećici na dnu hladnjaka. Čak kada odrežeš dio celera, ostatak će izdržati do tjedan dana ako ga dobro umotaš u vrećicu.


shimmer fallback

Češnjak

Češnjaku najbolje odgovara temperatura od 15 do 18 stupnjeva Celzijusa te umjerena vlaga. Najbolje ga je čuvati u kuhinjskom ormariću, zaštićenom od svjetlosti. Možeš ga čuvati i u hladnjaku, ali u papirnatoj vrećici i potrajati će ti do nekoliko mjeseci.  shimmer fallback

Luk

Luk trebaš čuvati na suhom, a odgovara mu temperatura niža od 10 stupnjeva C. Obavezno ga zaštiti od vlage i potrajati će i do godinu dana. U slučaju da nemaš takve uvjete, najbolje je čuvati ga u mrežastoj vrećici i držati ga u tamnom ormariću. Na taj način potrajati će ti do mjesec dana, a možda i dulje.shimmer fallback

Krumpir

Idealna temperatura za skladištenje krumpira je 4 stupnja C, ali treba ga držati dalje od svjetlosti. Najbolje je čuvati ga u podrumu jer su tamo uvjeti idealni. Drži ga podalje od luka i jabuka koji bi mogli izazvati truljenje krumpira.shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.