Uskrsne poslastice

Uskrsne poslastice
Jaja, šunka, pecivo od dizanog tijesta... svi znaju što se jede za Uskrs

Punjena jaja na francuski način

Sastojci:8 velikih jaja1/3 šalice nasjeckane šunke1 žlica nasjeckanog mladog luka1 žlica nasjeclanog peršina1 žlica light majoneze1 čajna žlica senfa1 čajne žlice svježe nasjeckanog timijana1/8 čajne žlice soli1/8 čajne žlice papra2 kriške bijelog kruha, natrganog na veće komademalo ulja

Priprema:Jaja stavite u veći lonac. Napunite posudu vodu tako da prekrije jaja, te kuhajte dok voda ne zavri. Kad zavri, maknite s vatre i ostavite da odstoji 12 minuta. Isperite sa hladnom vodom i ocijedite. Ogulite jaja te narežite na pola (po dužini). Izvadite žumanjak – 4 žumanjka stavite u srednje veliku zdjelu. Dodajte šunku i preostalih 7 sastojaka te sve dobro promiješajte. Kruh usitnite u mrvice u multipraktiku. U svaku polovicu jajeta stavite po jednu čajnu žlicu pripremljene mješavine. Posipajte svaku polovicu sa 1 čajnom žlicom mrvica kruha. Zagrijte pećnicu na 180°C. Jaja malo nauljite i stavite u pećnicu te pecite 5 minuta dok se mrvice ne zapeku.

Pečena šunka

za 12 osobaSastojci:3 kg šunke u komadu1 šalica smeđeg šećera1 šalice senfa

Priprema:Zagrijte pećnicu na 170°C. Zarežite šunku dijagonalnim linijama, do dubine 1 cm. Položite šunku u lim za pečenje i pecite oko 30 minuta. Pomiješajte smeđi šećer i senf u zdjelici. Premažite šunku sa polovicom pripremljene smjese i vratite u pećnicu. Pecite je još 30 minuta pa izvadite i još jednom premažite sa ostatkom smjese. Pecite je još 15-20 minuta. Prije rezanja, ostavite šunku 15-tak minuta da se ohladi. 

Mladi krumpir sa ružmarinom i češnjakom

za 6 osobaSastojci:1 kg mladog crvenog krumpira2 žlice maslinovog ulja4 zgnječena režnja češnjaka2 žlice nasjeckanog svježeg ružmarina 2 žlice maslacasolpapar

Priprema:Dobro operite i nožem malo ostružite mladi krumpir. Kuhajte krumpir u većem loncu u zasoljenoj kipućoj vodi oko 20 minuta dok malo ne omekša. Dobro ocijedite i vratite u lonac. Stavite lonac na srednju vatru te dodajte maslinovo ulje, češnjak i ružmarin. Pecite ga tako uz stalno miješanje, sve dok krumpir ne dobije zlatnosmeđu boju. Pripazite da ne prepečete ili zagorite češnjak. Dodajte maslac i začinite solju i paprom. Poslužite vruće.

Mlada mrkva sa mentom

za 6 osobaSastojci:500 g mlade mrkve1 šalice maslaca ili margarina3 žlice svježe nasjeckanog lišća mente

Priprema:Skuhajte u slanoj vodi ili pripremite na pari mrkve dok ne omekšaju, ali pripazite da se ne raskuhaju. Ocijedite ih i stavite u srednje veliku dublju tavu. Dodajte maslac i mentu i pecite uz povremeno miješanje na srednjoj vatri 5 minuta ili dok se maslac ne otopi. Poslužite toplo.

Uskršnja peciva

Sastojci:15 g kvasca100 ml kipuće vode200 ml toplog mlijekapola šalice maslacapola šalice šećera1/2 žličice soli3 veća jaja1 žlica vanilin šećera5 šalica brašnacimet1 šalica grožđica

glazura:1 šalica šećera u prahu1,5 žlica mlijeka1/2 žličice vanilin šećera

Priprema:U većoj plastičnoj zdjeli pomiješajte kvasac i vodu. Ostavite da odstoji 5 minuta. Dodajte toplo mlijeko te maslac, šećer, sol jaja i vanilin šećer. Izmiksajte mikserom.Pomiješajte brašno i cimet, postepeno dodajte u zdjelu sa preostalim sastojcima te izmiksajte. Dodajte grožđice.

Stavite tijesto u namaštenu zdjelu, prekrijte i čekajte 2 sata. Ponovno zamijesite tijesto, prekrijte te čekajte još 30 minuta da se digne. Prebacite tijesto na radnu površinu prekrivenu brašnom te ga razvaljajte. Izrežite krugove sa okruglim kalupom promjera 5 cm. Krugove prebacite na lim za pečenje koji ste malo namastili. Prekrijte i pričekajte 45 minuta da se malo dignu.

Pecite 20-25 minuta na 180 stupnjeva. U međuvremenu pomiješajte sastojke za glazuru. Na kraju premažite peciva sa glazurom u obliku slova X.