Bake me by Nina: Uskrsna torta
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci:
BISKVIT
- 220 g maslaca sobne temperature
- 280 g šećera
- 115 g ulja
- 4 jaja L veličine
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vrećica bourbon vanilije
- 420 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo (12 g)
- prstohvat soli
- 115 g kiselog vrhnja
- 225 g mlijeka
SWISS MERINGUE BUTTERCREAM
- 6 bjelanjaka (L jaje)
- 385 g šećera
- 450 g maslaca sobne temperature
- jestiva prehrambena boja, roza ili po želji
DODATNO
- 1 žlica kakao praha
- 2 žlice ekstrakta vanilije
- 100 g marcipana
- 30 g čipsa od kokosa
Priprema:
BISKVIT
- Pećnicu ugrij na 180 stupnjeva. Pripremi tri kalupa za tortu promjera 20 cm, dno im obloži papirom za pečenje, a rubove namasti.
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavi maslac pa ga izradi lopaticom ili spiralnim nastavkom na klasičnom mikseru. Dodaj šećer pa nastavi izrađivati dok ne dobiješ povezanu i kompaktnu smjesu, oko 2 minute.
- Sada dodaj jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Dodaj sol i ekstrakt vanilije.
- U zasebnoj posudi pomiješaj brašno i prašak za pecivo. Pola količine dodaj smjesi s maslacem pa lopaticom ili spiralnim nastavcima poveži smjesu. Dodaj kiselo vrhnje i mlijeko te izradi smjesu. Sada dodaj preostalo brašno i sve poveži.
- Biskvit ravnomjerno rasporedi u kalupe (oko 500 g po kalupu). Peci 35-40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvite ostavi 10-ak minuta u kalupu pa ih prebaci na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade. Po potrebi ohlađene biskvite poravnaj koristeći nazubljen nož.
KREMA
- Bjelanjke i šećer stavi u posudu od električnog miksera ili drugu duboku posudu. Kuhaj na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok ti se šećer ne otopi. Za ovaj korak će ti trebati nekoliko minuta.
- Posudu makni s pare, obriši dno te miksaj na srednjoj brzini dok ne postigneš sjajnu meringue, a posuda bude hladna na dodir. Za ovaj korak će ti trebati 5-8 minuta.
- Dodaj maslac sobne temperature koji si prethodno iskidala na kockice pa miksaj dok krema ne postane čvrsta i kompaktna. Ako ti je maslac previše mekan tada ti se krema može grudati, nastavi miksati dok ne postigneš kompaktnu kremu.
- Gotovoj kremi dodaj jestivu boju pa mikserom izradi kremu kako bi se boja ravnomjerno rasporedila. Kremu možeš odmah koristiti.
DEKORACIJA, KAKAO PASTA ZA ŠPRICANJE I GNIJEZDO
- Pomiješaj kakao i vaniliju kako bi dobila pastu za špricanje torte.
- Čips od kokosa tostiraj u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva na nekoliko minuta, odnosno dok čips ne porumeni.
- Od marcipana napravi jaja.
SLAGANJE
- Na podlogu postavi prvi biskvit. Pomoću slastičarske vrećice nanesi trećinu kreme, postavi drugi biskvit te na njega postavi drugu trećinu kreme. Postavi zadnji biskvit pa preostalom kremom ukrasi cijelu tortu.
- Kist za premazivanje umoči u pastu od kakaa i vanilije pa prstom prođi po nitima kista kako bi pasta pošpricala tortu. Pošpricaj cijelu tortu.
- Tostirani kokos složi u krug poput gnijezda. Na vrh postavi jaja od marcipana. Tortu ohladi prije posluživanja.