Uskrsni recepti

Uskrs kod domaćih blogera: Tri recepta koja želimo isprobati

Malo drugačija šunka u kruhu, punjena čokoladna jaja i veličanstvena uskrsna torta ovog će se Uskrsa svakako naći i na našem blagdanskom stolu zahvaljujući sjajnim receptima domaćih food blogera

Uskrsni stol
Foto: Unsplash

Bake me by Nina: Uskrsna torta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

BISKVIT

  • 220 g maslaca sobne temperature
  • 280 g šećera
  • 115 g ulja
  • 4 jaja L veličine
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vrećica bourbon vanilije
  • 420 g glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo (12 g)
  • prstohvat soli
  • 115 g kiselog vrhnja
  • 225 g mlijeka

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

  • 6 bjelanjaka (L jaje)
  • 385 g šećera
  • 450 g maslaca sobne temperature
  • jestiva prehrambena boja, roza ili po želji

DODATNO

  • 1 žlica kakao praha
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • 100 g marcipana
  • 30 g čipsa od kokosa

Priprema:

BISKVIT

  1. Pećnicu ugrij na 180 stupnjeva. Pripremi tri kalupa za tortu promjera 20 cm, dno im obloži papirom za pečenje, a rubove namasti.
  2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavi maslac pa ga izradi lopaticom ili spiralnim nastavkom na klasičnom mikseru. Dodaj šećer pa nastavi izrađivati dok ne dobiješ povezanu i kompaktnu smjesu, oko 2 minute.
  3. Sada dodaj jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Dodaj sol i ekstrakt vanilije.
  4. U zasebnoj posudi pomiješaj brašno i prašak za pecivo. Pola količine dodaj smjesi s maslacem pa lopaticom ili spiralnim nastavcima poveži smjesu. Dodaj kiselo vrhnje i mlijeko te izradi smjesu. Sada dodaj preostalo brašno i sve poveži.
  5. Biskvit ravnomjerno rasporedi u kalupe (oko 500 g po kalupu). Peci 35-40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  6. Biskvite ostavi 10-ak minuta u kalupu pa ih prebaci na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade. Po potrebi ohlađene biskvite poravnaj koristeći nazubljen nož.

KREMA

  1. Bjelanjke i šećer stavi u posudu od električnog miksera ili drugu duboku posudu. Kuhaj na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok ti se šećer ne otopi. Za ovaj korak će ti trebati nekoliko minuta.
  2. Posudu makni s pare, obriši dno te miksaj na srednjoj brzini dok ne postigneš sjajnu meringue, a posuda bude hladna na dodir. Za ovaj korak će ti trebati 5-8 minuta.
  3. Dodaj maslac sobne temperature koji si prethodno iskidala na kockice pa miksaj dok krema ne postane čvrsta i kompaktna. Ako ti je maslac previše mekan tada ti se krema može grudati, nastavi miksati dok ne postigneš kompaktnu kremu.
  4. Gotovoj kremi dodaj jestivu boju pa mikserom izradi kremu kako bi se boja ravnomjerno rasporedila. Kremu možeš odmah koristiti.

DEKORACIJA, KAKAO PASTA ZA ŠPRICANJE I GNIJEZDO

  1. Pomiješaj kakao i vaniliju kako bi dobila pastu za špricanje torte.
  2. Čips od kokosa tostiraj u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva na nekoliko minuta, odnosno dok čips ne porumeni.
  3. Od marcipana napravi jaja.

SLAGANJE

  1. Na podlogu postavi prvi biskvit. Pomoću slastičarske vrećice nanesi trećinu kreme, postavi drugi biskvit te na njega postavi drugu trećinu kreme. Postavi zadnji biskvit pa preostalom kremom ukrasi cijelu tortu.
  2. Kist za premazivanje umoči u pastu od kakaa i vanilije pa prstom prođi po nitima kista kako bi pasta pošpricala tortu. Pošpricaj cijelu tortu.
  3. Tostirani kokos složi u krug poput gnijezda. Na vrh postavi jaja od marcipana. Tortu ohladi prije posluživanja.

4/4