Klasični i tradicionalni recepti uvijek su dobrodošli, ali želiš li malo začiniti ovogodišnju gozbu, inspiriraj se našim prijedlozima koji će obogatiti tvoj blagdanski stol.
Salata od pečene cikle i kozjeg sira
Ovo je savršena salata: Kremasti kozji sir (ili feta ako ju više voliš), pečena cikla, avokado. Rikolu dodaj za dašak gorčine ili je zamijeni s nekom drugom salatom koju voliš i poprskaj s orašastim plodovima - mi biramo orahe.
Za preljev:
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Umotaj svaku ciklu u foliju i stavi na papir za pečenje. Peci ih dok en omekšaju, oko sat vremena. Pusti ih da se ohlade i zatim ih oguli i nareži na komadiće.
2. U međuvremenu napravi preljev za salatu: U posudi pomiješaj maslinovo ulje, ocat, senf, javorov sirup za malo slatkoće te malo soli i papra.
3. U zdjelu za salatu stavi rikolu i malo preljeva. Zatim dodaj komadiće cikle i avokada, sir, šipak i orahe. Dodaj ostatak preljeva i dobro promiješaj.
Sastojci:
- 6 srednje cikle
- rikola
- kozji sir (smrvljeni)
- nasjeckani orasi
- šipak
- avokado
- maslinovo ulje
- ocat acceto balsamico
- javorov sirup (po želji)
- Dijon senf
- sol, papar
Quiche od šunke i sira
Ovaj fanatastični quiche oduševit će te zbog svoje jednostavne pripreme. Uživaj u okusima savršenog tijesta, špinata, sira i šunke.
Priprema
Priprema:
1. Rastopi maslac i na njemu dinstaj luk. Dodaj šunke i komadiće slanine i kuhaj još nekoliko minuta.
2. U velikoj zdjeli pomiješaj jaja i malo mlijeka. Dodaj sir, peršin, papar, špinat i smjesu od šunke i luka. Stavi na tijesto.
3. Peci 25 do 35 minuta dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Iskoristi čačkalicu akko bi provjerila je li dovoljno pečen, čačkalica mora izaći čista.
Sastojci za tijesto:
- 150 g maslaca
- 300 g brašna
- prstohvat soli
- 2 žlice tople vode
:
1. U brašno umiješaj sol. Hladan maslac izreži na listiće i pomiješaj s brašnom.
2. Mijesi sastojke trljanjem da se maslac upije u brašno. Nakon nekoliko minuta miješanja smjesa bi trebala postati kompaktna.
3. Kad smjesa postane slična krušnim mrvicama dodaj žlicu-dvije tople vode i oblikuj loptu od tijesta.
4. Tijesto zamotaj u foliju i stavi u hladnjak na nekoliko sati (može i preko noći).
5. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini, a zatim ga utisni u kalup. Prije pečenja izbodi tijesto vilicom da se ne napuhne prilikom pečenja.
Sastojci za Quiche:
- žličica maslaca
- luk
- pola šalice narezane šunke
- 5 jaja
- pola šalice mlijeka
- šalica narezanog sira (cheddar ili mozzarella)
- šalica špinata
- peršin
- papar
- slanina po želji
Krumpir salata s jajima i slaninom
Zaljubit ćeš se u ovu jednostavnu i ukusnu krumpir salatu s jajima i slaninom!
Sastojci za preljev
Priprema:
1. U hladnu vodu stavi kuahti krumpire. Dodaj malo soli.
2. Dok se krumpiri kuhaju, pomiješaj sastojke za preljev i skuhaj jaja.
3. Nakon što krumpiri budu gotovi, ostavi ih da se ohlade pa ih oguli i nareži na komadiće po želji.
4. Dodaj krumpire u zdjelu, ocat, narezani celer, skuhana narezana jaja, luk i sitno narezanu slaninu.
5. Sve pomiješaj s preljevom i stavi u hladnjak na nekoliko sati.
Sastojci:
- 8 krumpira
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 stabljike celera
- 5 mlada luka
- 5 jaja
- narezana slanina
- sol, papar
:
- pola šalice grčkog jogurta
- 1 žlica senfa
- 1 žlica Chutney umaka
- malo češnjaka
Janjeći kotleti u slatkom balzamičnom octu
Voliš li slatko kisele kombinacije, ovi janjeći kotleti će te oduševiti.
Sastojci:
1. Dodaj malsinovovo ulje i zagrij tavicu. Dodaj posoljene i poparene janjeće kotlete i peci ih po 2 minute sa svake strane na jakoj vatri, a zatih ih izvadi van i ostavi sa strane.
2. Smanji vatru na srednje jaku. Dodaj češnjak, šećer, balzamični ocat, kajenski papar, crni papar i sol. Neka se umak zgusne.
3. Dodaj kotlete natrag u tavicu, pomiješaš s umakom i kuhaš koliko želiš, ovidno o tome koliko želiš da kotleti budu pečeni. Na kraju dodaš peršin i posluži s prilogom po želji.
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 6 janjećih kotleta
- 1 žlica češnjaka
- pola šalice smeđeg ili kokosovog šećera
- pola šalice balzamičnog octa
- sol, papar
- žličica kajenskog papra
- svježi peršin
Pina Colada torta
Nema ništa boljeg nego desert koji priziva ljeto, čak i na Uskrs, a zbog ove torte od ananasa i ruma osjećat ćeš se kao da si već na plaži!
Priprema
Za dekoraciju: Kokosovo brašno, komadići ananasa
Priprema:
1. S ručnim mikserom pomiješaj sir i maslac. Dodaj ostale sastojke i lagano miješaj. Kada se sve spoji - pojačaj mikser na srednju jačinu dok ne dobiješ glatku smjesu.
Vrijeme je da sve spojiš u tortu. Donji sloj biskvita premaži kremom, dodaj drugi sloj biskvita i ponovno premaži kremom. Na kraju dodaj kokosovo brašno i kokos.
Sastojci:
- 2 i pol šalice brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 4 jaja
- 1 šalica šećera
- pola šalice kokosovog šećera
- pola šalice kokosovog ulja
- 1/4 šalice ruma
- 1/4 šalice kokosovog mlijeka
- 1 šalica narezanog ananasa
:
1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Podmaži i pobrašni dva kalupa za torte i ostavi ih sa strane.
2. Pomiješaj zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol, i ostavi na stranu.
3. U velikoj zdjeli za miješanje umuti jaja. Dodaj oba šećera i umuti dok ne postane glatko. Dodaj kokosovo ulje. Promiješaj pola smjese brašna dok se sve ne spoji.
4. Pomiješaj rum i kokosovo mlijeko. Dodaj drugu polovicu brašna, a zatim i komade ananasa.
5. Ravnomjerno rasporedi smjesu na pripremljene kalupe i peci 25 do 30 minuta. Prije nego li ih makneš s kalupa, ostavi da se ohlade barem 10 do 15 minuta.
Krema od kokosa
Sastojci:
- 200 g kremastog sira
- 3/4 šalice rastopljenog maslaca
- 4 žličice kokosovog mlijeka
- 1/2 žličice ekstrakta od vanilije