Umak Holandez - klasik francuske kuhinje koji je gotov za 60 sekundi

Umak Holandez je klasik francuske kuhinje, a najbolje pristaje uz jaja, povrće i ribu. Može se posluživati hladan ili topao te je vrlo sličan majonezi

Umak Holandez - klasik francuske kuhinje koji je gotov za 60 sekundi
Bez obzira na to što bi se prema imenu zaključilo da se radi o nizozemskom umaku (hollandaise-nizozemski), ovaj izuzetno omiljen i popularan dodatak jajima, povrću i ribi dolazi iz francuske kuhinje. Prvi dokumentirani recept datira iz srednjeg vijeka, 1651. godine. Tada je Pierre François de la Varenne objavio kuharicu "Le cuisinier françois" sa 60 recepata za jaja. Kasnije je postao jedan od temeljnih umaka francuske kuhinje. Vrlo je sličan majonezi, a tajna njegove popularnosti je da se umjesto ulja koristi maslac. Radi se o kombinaciji jaja, rastopljenog maslaca i soka od limuna (ili bijelog vina ili reduciranog octa). Iako priprema izgleda vrlo jednostavna ipak je potrebno određeno kulinarsko znanje, ali i strpljenje, kako bi se dobio savršen umak. Mora se pripremati na savršenoj temperaturi i uvijek pridržavati recepta jer će se jaja pretvoriti u kajganu. Umak treba biti kremast i svjetložut, a uz začine može biti i aromatičan. Za njegovu pripremu je potrebno samo 60 sekundi, ali zato treba točno slijediti upute.

Sastojci

150 grama maslaca
2 velika žumanjka
1 žličica vinskog bijelog octa
1 cijeli limun (sok iz limuna)

Priprema

01.

Lonac treba do pola napuniti vodom i pustiti da lagano kuha. Vatru smanjiti, ali voda treba ključati cijelo vrijeme. Na lonac treba staviti posudu otpornu na toplinu.

02.

U srednje veliku tavu staviti maslac da se otopi na laganoj vatri. Kada je maslac otopljen treba ga maknuti s vatre.

03.

Žumanjke staviti u zagrijanu zdjelu iznad lonca, temperatura treba biti minimalna. Metlicom počni miješati jaja i dodaj ocat. I dalje nastavi miješati, a zatim lagano dodaj rasptopljeni maslac, uz stalno miješanje.

04.

Maslac se treba potpuno sjediniti s jajima, a umak bi trebao biti gust i gladak. Nježno dodaj sok i papar te sok od limuna. Prema želji se može dodati još začina.

žena.hr
6.11.2022.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.