Malo cimeta, đumbira, korijandera, anisa, muškatnog oraščića i naravno nezaobilaznog klinčića… Kad udruže svoje snage, u savršenom omjeru, ovi topli začini daju neodoljivu kombinaciju pod nazivom Pumpkin pie spice. Taj savršeni jesenji začin možeš napraviti i sama - ili ga možeš nabaviti kao gotovu mješavinu u specijaliziranim trgovinama za začine. Jesi li ga već probala?
Pumpkin pie spice ili samo Pumpkin spice izmišljen je u Americi gdje se najprije koristio kao dodatak pitama od bundeve. Prvi se put pumpkin pie spice spominje davne 1936, u vjesniku Washington Post. Nekoliko desetaka godina poslije našao se na policama trgovina. Amerikanci su doslovno ludi za ovim začinom i stavljaju ga u sapune, kreme za lice pa čak je bio izbačen i čips s ovim okusom.
U međuvremenu ga je otkrila i Europa, no kod nas se zasad uglavnom koristi kako bi dao bolji okus kolačima i toplim napicima - od muffina do kave. Pumpkin spice svemu daje taj posebni jesenji touch - no, oprez! Oni koji su ga kušali kažu da postoji visoki rizik od stvaranja ovisnosti -toliko je dobar (i praktičan) da ćeš ga poželjeti koristiti svaki dan (pogledaj amerikance). Pumpkin spice u tvom napitku ili kolaču stvara onaj cosy topli ugođaj doma: jesen kakvu najviše volimo. Zamisli zvuk kiše na prozoru dok sjediš pored kamina, uz dobru knjigu i toplu šalicu mirisnog čaja - e, to je pumpkin spice.
Ne znaš u koja bi jela ili napitke najbolje pasao? Evo nekoliko prijedloga: