Savršeni čokoladni cheesecake - lagane i svilenkaste teksture, s čokoladom u svakom sloju za trostruki užitak
Sastojci
Priprema
Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva. Lagano namasti kalup za kolač (promjera približno 24 cm). Dno obloži papirom za pečenje. Izvadi iz hladnjaka punomasni svježi sir, jaja i kiselo vrhnje i pusti neka odstoje vani (barem sat vremena prije pečenja jer na taj način ćeš postići glatku teksturu bez grudica) i dođu na sobnu temperaturu.
Za 'tijesto': samelji čokoladne kekse u blenderu dok ne dobiješ mrvičastu teksturu. Trebala bi imati oko 120 grama mrvica. U blender dodaj 1 žlicu šećera i blendaj dok se smjesa ne sjedini. Dodaj 4 žlice otopljenog maslaca i još jednom izblendaj dok mrvice ne postanu ravnomjerno 'navlažene'. Smjesu premjesti na dno kalupa i čvrsto je utisni u ravnomjeran sloj. Možeš si pomoći staklenom čašom koja ima ravno dno. Kalup premjesti u zamrzivač na 15 do 30 minuta dok ne pripremiš kremu.
Za kremu: dodaj punomasni svježi sir u blender i blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj 200 grama šećera i izblendaj dok se smjesa ne sjedini.
Zajedno pomiješaj brašno, kakao prah, instant kavu i prstohvat soli i dodaj u blender svježem siru te sve zajedno izblendaj. Dodaj jaja i žumanjke i još jednom sve izblendaj pa dodaj ekstrakt vanilije i kiselo vrhnje te zadnji put izblendaj.
U zdjelicu stavi 115 grama čokolade te zagrij u mikrovalnoj na minutu, miješajući svakih 15 sekundi dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Izvadi iz mikrovalne i nastavi miješati dok čokolada u potpunosti nije glatka.
Polako dodaj čokoladu u blender smjesi sa sirom sve dok se čokolada ne sjedini i dok ne nestanu svi bijeli tragovi, odnosno dok smjesa ne postane 'čokoladna'. Nakon toga izvadi kalup iz zamrzivača i izlij smjesu iz blendera na ohlađeno 'tijesto'.
Peci 55 do 60 minuta. Nožem nježno prođi rubove kalupa kako bi otpustila tortu sa strane (to će pomoći spriječiti 'pucanje'). Isključi pećnicu i ostavi cheesecake da se ohladi u poluotvorenoj isključenoj pećnici oko sat vremena, a zatim ga prebaci na podmetač i ostavi da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi. Kad je cheesecake potpuno olađen, nožem još jednom prođi oko rubova, a zatim otpusti kalup i izvadi tortu na pladanj za psoluživanje. Premjesti cheesecake u hladnjak i ostavi da se hladi preko noći.
Za glazuru: 140 grama nasjeckane čokolade stavi u zdjelicu. Zagrij vrhnje za šlag u malom lončiću dok ne počinje dobivati mjehuriće sa strane (nemoj dopustiti da dođe do vrenja). Izlij vrhnje za šlag preko nasjeckane čokolade i pusti 30 sekundi, a zatim polako miješaj sve dok čokolada ne postane glatka i otopljena u potpunosti. Dodaj kockice maslaca, jednu po jednu i nastavi polako miješati dok se ne rastopi i postane glatko.
Izlij glazuru preko ohlađenog cheesecakea te popravi i izravnaj sa špatulom. Stavi u hladnjak na 20 minuta ili ostavi na sobnoj temperaturi oko sat vremena dok se glazura ne stvrdne. Nareži i posluži!