Ako si strastvena kuharica, sada napokon imaš vremena posvetiti se kuhanju i eksperimentiranju. Upravo je tjestenina kao stvorena za to. Raspon oblika, okusa i boja zbilja je nepregledan, a mi smo odabrale nekoliko recepata u kojima se možeš poigrati s njima. Izrada domaće tjestenine može biti i zabavna aktivnost s najmlađim ukućanima. Neka ti se pridruže u ovom zabavnom, ali i poučnom iskustvu.
Tjestenina s češnjakom
- 3 režnja češnjaka
- ½ žličice soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 šalice brašna
- 2 jaja i 1 žumanjak
Češnjak sa soli i uljem usitini u tarioniku i napravi pastu koju ćeš dodati u tjesteninu.
Tjestenina sa svježim začinima
- 2 šalice brašna
- 3 velika jaja
- 2 žlice sitno nasjeckanih svježih začina
- 2 žlice maslinovog ulja
Tjestenina sa sokom od cikle
- 2 šalice brašna
- 2 velika jaja
- ¼ šalice soka od cikle
- 1 ½ žlica maslinovog ulja
Postupak:
Brašno na radnoj površini oblikuj u stožac i u sredini napravi udubinu u koju ćeš staviti smjesu jaja, ulja i dodatka ovisno o odabranom receptu, kao na slici. Polako umiješaj brašno u smjesu dok ga ne potrošiš u potpunosti.
Nakon toga tijesto mijesi rukama oko 10 minuta dok ne postane čvrsto. Ako je previše ljepljivo, dodaj brašna, a ako je suho dodaj žlicu vode. Kada je tijesto dovoljno čvrsto, oblikuj ga u kuglu i omotaj prijanjajućom folijom. Ostavi ga da stoji barem 30 minuta kako bi se razvio gluten.
Nakon 30 minuta nareži kuglu na četiri jednaka dijela, uzmi jedan dio, a ostale omotaj prijanjajućom folijom. Razvaljaj tijesto što tanje možeš koristeći oklagiju ili stoj za tjesteninu. Ako koristiš stroj za tjesteninu jednostavno pomoću njega oblikuj tjesteninu po želji, a ako si tijesto razvaljala oklagijom, presavij ga nekoliko puta i nareži trakice željene širine. Ako ti se tijesto lijepi za površinu ili oklagiju, dodaj na njega malo brašna.
Gotovu tjesteninu kuhaj oko dvije do pet minuta, ovisno o debljini.