Gastro
Gastro

Tri ukusna recepta za domaću tjesteninu koja moraš isprobati već danas

Tri ukusna recepta za domaću tjesteninu koja moraš isprobati već danas
Koronavirus sve nas je potjerao u vlastite domove, a ako si i ti stvorila zalihu brašna kako ne bi morala napuštati svoj dom, vjerujemo da ti treba i neki zanimljivi recept kako ga iskoristiti

Ako si strastvena kuharica, sada napokon imaš vremena posvetiti se kuhanju i eksperimentiranju. Upravo je tjestenina kao stvorena za to. Raspon oblika, okusa i boja zbilja je nepregledan, a mi smo odabrale nekoliko recepata u kojima se možeš poigrati s njima. Izrada domaće tjestenine može biti i zabavna aktivnost s najmlađim ukućanima. Neka ti se pridruže u ovom zabavnom, ali i poučnom iskustvu.   

Tjestenina s češnjakom  

3 režnja češnjaka

½ žličice soli

2 žlice maslinovog ulja

2 šalice brašna

2 jaja i 1 žumanjak

Češnjak sa soli i uljem usitini u tarioniku i napravi pastu koju ćeš dodati u tjesteninu. Tjestenina sa svježim začinima  

2 šalice brašna

3 velika jaja

2 žlice sitno nasjeckanih svježih začina

2 žlice maslinovog ulja

Tjestenina sa sokom od cikle  

2 šalice brašna

2 velika jaja

¼ šalice soka od cikle

1 ½ žlica maslinovog ulja

Postupak: Brašno na radnoj površini oblikuj u stožac i u sredini napravi udubinu u koju ćeš staviti smjesu jaja, ulja i dodatka ovisno o odabranom receptu, kao na slici. Polako umiješaj brašno u smjesu dok ga ne potrošiš u potpunosti.  

Nakon toga tijesto mijesi rukama oko 10 minuta dok ne postane čvrsto. Ako je previše ljepljivo, dodaj brašna, a ako je suho dodaj žlicu vode. Kada je tijesto dovoljno čvrsto, oblikuj ga u kuglu i omotaj prijanjajućom folijom. Ostavi ga da stoji barem 30 minuta kako bi se razvio gluten. Nakon 30 minuta nareži kuglu na četiri jednaka dijela, uzmi jedan dio, a ostale omotaj prijanjajućom folijom. Razvaljaj tijesto što tanje možeš koristeći oklagiju ili stoj za tjesteninu. Ako koristiš stroj za tjesteninu jednostavno pomoću njega oblikuj tjesteninu po želji, a ako si tijesto razvaljala oklagijom, presavij ga nekoliko puta i nareži trakice željene širine. Ako ti se tijesto lijepi za površinu ili oklagiju, dodaj na njega malo brašna. Gotovu tjesteninu kuhaj oko dvije do pet minuta, ovisno o debljini.