Tri recepta za bolji početak tjedna

Započnite novi tjedan s inspirativnim i ukusnim jelima koja ćete lako i brzo pripremiti

Tri recepta za bolji početak tjedna

Začinjena juha od mrkve i leće

Image


Foto: bbcgoodfood.com

Sastojci:
2 žličice sjemenki kima
malo chili pahuljica
2 žličice maslinovog ulja
600 g mrkve, oguljene i grubo naribane
140 g crvene leće
1L vrućeg povrtnog temeljca
125 ml mlijeka
običan jogurt i naan pogače ili tost za posluživanje

Priprema:
U posudi na suho popržite sjemenke kima i prstohvat čili pahuljica 1 min, ili dok ne počnu skakutati po tavi i oslobode svoje arome.
Izvadite polovicu žlicom i ostavite sa strane.
Dodajte 2 žlice maslinovog ulja, mrkvu, crvenu leću, 1 l vrućeg temeljca i mlijeko u posudu i zakuhajte.
Kuhajte 15 minuta dok leća ne postane nabubri i omekša. Propasirajte juhu štapnim mikserom ili u procesoru za hranu, začinite po okusu i poslužite s dosta jogurta i posipano zapečenim začinima. Poslužite uz zagrijane naan pogačice ili tost kruh,

Piletina punjena senfom i sirom

Image


Foto: bbcgoodfood.com


Sastojci:
125 g mozzarelle, natrgane u male komadiće
50 g cheddar sira, naribanog
1 žlica senfa
4 pileća prsa bez kostiju
8 tankih šnita špeka
sol i papar po želji
malo ulja

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 C. Pomiješajte sireve i senf zajedno. Napravite prorez na strani svakog pilećeg prsa, a zatim stavite unutra smjesu senfa. Zamotajte svaki komad piletine s 2 šnite špeka - ne previše čvrsto, ali dovoljno da drže piletinu skupljenu. Začinite, stavite na lim za pečenje malo polijte uljem i pecite 20-25 minuta.

Čoko-brownie kolač

Image


Foto: bbcgoodfood.com

Sastojci:
100 g maslaca
120 g šećera u prahu
75 g smeđeg šećera
125 g čokolade (tamne ili mliječne)
2 jaja
1 žličica ekstrakta / esencije vanilije
100 g običnog brašna
½ žličice praška za pecivo
2 žlice kakaa u prahu
šlag, voće ili sladoled za posluživanje

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 C. Obložite okrugli lim papirom za pečenje (promjer od 20 cm). Stavite maslac, šećer u prahu, smeđi šećer, i čokoladu u posudu i rastopite na laganoj vatri dok ne postane glatko i bez grudica. Maknite posudu s vrućine. Razbijte jaja u zdjelu i umutite da bude pjenasto.
Dodajte jaja, ekstrakt vanilije, pomiješano brašno s praškom za pecivo i kakao prah u rastopljenu čokolade i dobro promiješajte.
Smjesu stavite u lim i stavite peći na srednju rešetku pećnice. Pecite 25-30 minuta.
Izvadite i ostavite da se ohladi 20-30 minuta prije rezanja i posluživanja.Poslužite uz šlag, sladoled ili voće.