Topi se u ustima: Kremasta torta sa sirom i borovnicama

Sezona je borovnica pa je to odlična prilika da isprobaš ovaj ukusni kolač

Topi se u ustima: Kremasta torta sa sirom i borovnicama
Foto: Unsplash
Ova jednostavna torta s borovnicama i kremastim sirom topi se u ustima i oduševit će sve ljubitelje voćnih kolača. Lagana je i osvježavajuća te je savršen ljetni desert, a odlično se slaže s ledenom kavom ili pak kuglicom sladoleda od vanilije. Sočna je zahvaljujući velikoj količini maslaca u biskvitu, a borovnice te blagi nadjev od sira daju joj dodatnu punoću i kremastu teksturu. Nije preslatka pa se može poslužiti i za doručak ili pak brunch.

Sastojci

1.5 šalica samodizajućeg brašna
1 šalica smeđeg šećera
3 velika jaja
125 grama omekšalog maslaca
2 žlice mlijeka
1 žličica ekstrakta od vanilije
170 grama kremastog sira
3 žličice šećera u prahu
1.5 šalica svježih borovnica

Priprema

01.

Upali pećnicu na 180 stupnjeva, a okrugli pladanj za tortu premaži maslacem ili obloži papirom za pečenje.

02.

U veliku zdjelu dodaj brašno, smeđi šećer i promiješaj. Zatim dodaj i jaja, omekšali maslac, mlijeko i ekstrakt vanilije te sve dobro promiješaj. Možeš koristiti i mikser.

03.

Prebaci smjesu za tijesto u pripremljeni kalup za torte.

04.

Zatim u drugoj zdjeli kratko izmiksaj kremasti sir i mljeveni šećer te žlicom rasporedi smjesu po površini tijesta. Na kraju po smjesi ravnomjerno raspodjeli i borovnice.

05.

Stavi u prethodno zagrijanu pećnicu i peci oko sat vremena. Čačkalicom možeš provjeriti kada je kolač pečen. Ako izađe suha, kolač je gotov.

06.

Nakon pečenja, ostavi kolač da se hladi oko pola sata. Nakon toga ga izvadi iz kalupa i posipaj šećerom u prahu prije posluživanja.

Savjet

Borovnice možeš zamijeniti i drugim sezonskim bobičastim voćem poput malina ili kupina

M.G.
24.7.2021.