Tiramisu s jagodama - ljetna verzija omiljenog deserta

Tiramisu s jagodama savršeni je desert bez pečenja, u ovoj ljetnoj verziji bez kave, alkohola i sirovih jaja u kojoj baš svi mogu uživati

Tiramisu s jagodama - ljetna verzija omiljenog deserta
Iako obožavamo tradicionalni talijanski klasik s kavom, rumom i sirovim jajima, ova ljetna verzija laganija je i svakako pristupačnija za sve uzraste i preferencije. Možeš ga napraviti u klasičnoj posudi za pečenje, ali i u staklenim čašama (uz prilagodbu recepta) želiš li malo posebniju prezentaciju. Koliko je jednostavan i brz za pripremu, toliko moraš biti strpljiva kad je u pitanju degustacija kako bi piškote u potpunosti upile smjesu od jagoda te omekšale, stoga svakako preporučujemo da odstoji barem preko noći u hladnjaku. Budući da nam se sve više bliže topliji dani, ali i sezona jagoda (prve su već stigle u trgovine i na placeve) - ovaj 'lažni' tiramisu savršeni je desert bez pečenja, a oduševit će sve koji ga probaju. Samo oprez - nestaje za tren!

Sastojci

500 grama jagoda
400 grama piškota
100 mililitara vode
6 velikih žlica džema od jagoda
1 žličica limunovog soka
250 grama mascarpone sira
150 mililitara vrhnja za šlag
1 žličica ekstrakta vanilije
60 grama šećera

Priprema

01.

U zdjeli pomiješaj mascarpone sir, vrhnje za šlag, šećer i ekstrakt vanilije. Tuci električnim mikserom do 2 minute dok smjesa ne postane glatka i zgusnuta.

02.

U maloj zdjelici pomiješaj džem od jagoda, limunov sok i vodu (ili rum ako koristiš). Miješaj vilicom dok se sve ne sjedini. Umoči piškote u smjesu te ih posloži u jedan sloj, na dno posude za pečenje veličine 20x20 ili slične.

03.

Polovicu smjese od mascarponea rasporedi po piškotama i zatim stavi sloj narezanih jagoda.

04.

Ponovi sve s preostalim piškotama, smjesom mascarponea i narezanim jagodama.

05.

Pokrij prozirnom folijom i rashladi najmanje 8 sati ili preko noći.

Savjet

Ako ipak želiš koristiti rum i napraviti ovaj 'lažni' tiramisu 'desertom za odrasle', jednostavno koristi istu količinu ruma umjesto vode

A.Š.
16.4.2021.