Jedno je od omiljenih jela velikih i malih, starih i mladih, popularno u svim dijelovima svijeta, a koje se pripremiti može uz sto i jedan umak - riječ je, naravno, o tjestenini.
Iako je jedno vrijeme bila (nepravedno) okarakterizirana kao hrana koja deblja, tjestenina, pašta ili pasta zapravo je odlična hrana - ako se ne pojede pola lonca u jednom obroku. Kao i uvijek, sve je u umjerenosti. Da, znamo, nekad je teško stati, ali nutricionisti naglašavaju kako je količina od 56 grama (suhe) tjestenine optimalna količina za jednu osobu.
Tjestenina je sve samo ne dosadna: dolazi u više od 350 oblika i vrsta, od super popularnih špageta do raviola. Da bismo znali koje je pravo ime cjevčica, a koje vijaka, gotovo da nam treba pasta-leksikon.
S druge strane, u domovini tjestenine, Italiji, ne samo da svatko poznaje sve nazive - nego se s koljena na koljeno, iz kuhinje u kuhinju, prenosi "sveto" znanje - ono o tome kako se pravilno tjestenina jedino pravilno kuha.
No, s obzirom na to da zapravo jedva da postoji zemlja na svijetu u kojoj se ne kuha ovo jednostavno jelo, neminovno je moralo doći do grešaka - i to onih koji rezultiraju raskuhanim pužićima, slijepljenim špagetima, zagorenim lasagnama - i ostalim noćnim morama svakog pravog Talijana. Inadmissible!
Dakle, možda si već stotinu puta skuhala tjesteninu, a da si nisi bila svjesna kako to radiš na pogrešan način. No, nikad nije kasno naučiti - jer tradicija se mora poštivati. Evo brze lekcije ravno iz talijanske kuhinje: