Nema te osobe koja povremeno ne voli pojesti trokut pizze, a za sve najveće ljubitelje ovog omiljenog jela imamo odlične vijesti - 9. veljače slavi se Međunarodni dan pizze koji moraš proslaviti. Pizza je jedno od najpopularnijih jela na svijetu, ponajprije zahvaljujući jednostavnoj pripremi te lako dostupnim sastojcima koji su ti potrebni kako bi je napravila, a nastala je u 19. stoljeću. Potječe iz talijanske kuhinje, posebno iz napolitanske regije, a sastoji se od tankog okruglog tijesta premazanog umakom od rajčice, na koje se zatim stavljaju razni dodaci - izvorno, to su mozzarella i bosiljak. Pizza se zatim peče u krušnoj peći, a rezultat je jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Preteča pizze vjerojatno je bila focaccia, somun koji su Rimljani poznavali kao panis focacius, u koji su se zatim dodavali preljevi i razni dodaci. Moderna pizza nastala je iz sličnih jela od somuna u Napulju u Italiji u ranom 19. stoljeću. Riječ pizza prvi je put dokumentirana 997. godine u Gaeti, a nakon toga i u različitim dijelovima središnje i južne Italije. Pizzu su uglavnom jeli u Italiji i tamošnji iseljenici, što se promijenilo nakon Drugog svjetskog rata kada su savezničke trupe stacionirane u Italiji prvi puta probale pizzu, uz ostala talijanska jela.
Danas, osim one tradicionalne pizze koja je poznatija kao Margherita – tipična napuljska pizza s umakom od rajčica, mozzarellom i svježim bosiljkom - postoji puno različitih vrsta pizze, od one Vesuvio s rajčicom, sirom i šunkom, sve do Quattro formaggi s četiri vrste sira.
Pizza je svestrano jelo koje možemo jesti baš uvijek, a kako bi ovaj dan obilježila kako i priliči, u nastavku ti donosimo tri jednostavna recepta za odlične pizze.