Otkad je imaš u domu mikrovalnu vjerojatno koristiš za podgrijavanje jela ili pečenje kokica. Tako si olakšaš posao jer nema prljanja radne površine ili paljenja ploče za kuhanje. Jednostavno okreneš ili pritisneš gumb i jelo je zagrijano. No, izgleda da podcjenjujemo ovaj mali kućanski uređaj.
Neki autori kuharica za Huffpost su otkrili da i oni s vremena na vrijeme posežu za mikrovalnom da bi si olakšali posao. Prema njima, nekoliko se namirnica može u potpunosti pripremiti u mikrovalnoj. Ta će te spoznaja možda iznenaditi (jer kako za to nismo znale do sad), a vjerojatno će te i ponukati da čim prije ispitaš mogućnosti tvoje mikrovalne pećnice.
Evo o kojim se namirnicama radi. Neke od njih su idealne za brzinski doručak.
Jaja
Teško da si ikad jaja stavila u mikrovalnu, no autorica knjige “Cook This Book” Molly Baz tvrdi da se i poširana jaja mogu pripremiti u mikrovalnoj. Kako je kazala za Huffpost, dugo je sumnjala u to, no onda joj je majka sugerirala da isproba i tu varijantu. I sada joj je vjerna. A da bi ti to uspjelo, napuni zdjelicu vodom, zatim razbij jaje i čvrsto ga pokrij plastičnom folijom. Stavi ga u mikrovalnu pećnicu u više sesija od 30 sekundi.
I ne samo to – kuharica Tara Ippolito dodala je da mikrovalnu koristi i za pripremu kajgane, i to vrlo jednostavno. “Samo razbijem jaja, dodam malo sira i povrća i stavim u mikrovalnu na jednu minutu. Jako jednostavno", tvrdi Ippolito.
Francuski tost
Jaja nisu jedina namirnica koje volimo za doručak, a mogu se brzo pripremiti u mikrovalnoj. Ippolito kaže da se francuski tost vrlo lako priprema, i to tako da narežeš kruh, staviš kriške u posudu primjerenu mikrovalnoj, dodaš sastojke po želji i 'okreneš' mikrovalnu na dvije do pet minuta. Kao najveća prednost izdvaja se i manje čišćenja.
Pečeni krumpir
Autorica kuharica Ally Lazare kaže da se i krumpir može pripremati u mikrovalnoj. Radije bira mikrovalnu nego štednjak čime si, tvrdi, skraćuje pripremu i proces čišćenja. ''Ovo je osobito korisno ljeti kada je vruće i ne želite imati više lonaca i tava koje ključaju na štednjaku ili ako već kuhate više stvari i nemate slobodnog mjesta na štednjaku'', objašnjava Lazare.
“Lako možete ‘ispeći’ batat ili krumpir tako da krumpir nekoliko puta probodete oštrim nožem da bi ispustilo paru, a zatim ih stavite u staklenu posudu. Pecite u mikrovalnoj pećnici oko 10 minuta”, rekla je kuharica Amelia Levin.
Prženi luk
Prema Levin, i luk se može 'ispržiti' u mikrovalnoj. “To možete napraviti u mikrovalnoj pećnici tako da malo narezanog uka stavite na malo ulja, pokrijete i pecite u mikrovalnoj 30 do 45 sekundi. Bit će hrskave kao da ste ih ispekli'', objasnila je za Huffpost.
Začini
Možda se pitaš tko bi grijao začine, no stavljanjem suhih začina u mikrovalnu izdvajaš srž začina. Time bi arome mogle biti oštrije što može doprinijeti aromatičnosti tvog jela. Huffpost piše da to ponajviše vrijedi za mljevene začine.