Mogu biti toksične

Ove namirnice nikad nemoj podgrijavati u mikrovalnoj pećnici

Mikrovalna pećnica hranu koju zagrijavamo ne obrađuje ravnomjerno pa bakterije koje se nalaze u njoj mogu preživjeti, a može doći i do nastanka toksina

pexels-alexander-zvir-4253431.jpeg
Foto: Pexels

Otkako su se pojavile na tržištu, mikrovalne pećnice postale su 'must-have' dodatak svakog kućanstva. Nude praktično rješenje za pripremu brzih obroka i podgrijavanje hrane, osobito u onim trenucima kada nemamo dovoljno vremena za kuhanje. Ipak, postoje određene pogreške kod korištenja mikrovalne pećnice na koje treba pripaziti.

Image
Probudi svoj organizam

Hrana za vitalnost: Top 5 najzdravijih proljetnih namirnica

I dok već svi znamo da u mikrovalnu ne smijemo stavljati plastiku, metal niti aluminijsku foliju, važno je imati na umu da postoje i neke namirnice koje se ne smiju podgrijavati u mikrovalnoj pećnice jer tada mogu postati toksične. Naime, mikrovalna pećnica hranu koju zagrijavamo ne obrađuje ravnomjerno pa bakterije koje se nalaze u toj hrani mogu preživjeti, a može doći i do proizvodnje kancerogenih spojeva.

Ako često koristiš mikrovalnu pećnicu, svakako budi oprezna, a u nastavku doznaj koje to namirnice u njoj nikad ne bi trebala podgrijavati.

Tvrdo kuhana jaja

S ljuskom ili bez nje, nagli porast temperature u mikrovalnoj potiče stvaranje pare u jajetu pa ono može eksplodirati. Vjerojatno neće puknuti unutar mikrovalne, već tek kada ga izvadiš. Kako bi to izbjegla, nareži jaje na komadiće prije nego ga staviš u mikrovalnu ili, još bolje, izbjegavaj stavljati jaja u mikrovalnu pećnicu.

Image
Foto: Pexels

Majčino mlijeko

Mnoge novopečene mame vole spremiti svoje mlijeko za kasniju upotrebu, u čemu nema ništa loše, no ono se nikad ne bi trebalo podgrijavati u mikrovalnoj pećnici. S obzirom na to da mikrovalna ne zagrijava mlijeko ravnomjerno, može doći do stvaranja vrelih točaka koje mogu ozbiljno opeći bebina usta i grlo. Umjesto toga, zagrij mlijeko u posudi s vrućom vodom ili u loncu na štednjaku.  

Image
Foto: Pexels

Mesne prerađevine

Prerađeno meso često sadrži čitav niz kemikalija i konzervansa koji produljuju vijek trajanja proizvoda. Nažalost, podgrijavanjem mesnih prerađevina dolazi do kemijskih reakcija koje će takve proizvode učiniti još nezdravijima pa i potencijalno opasnima za zdravlje. Studije su otkrile kako ponovno zagrijavanje mesnih prerađevina u mikrovalnoj doprinosi oksidaciji kolesterola, što je povezano s povećanim rizikom od razvoja koronarne bolesti srca.

Image
Foto: Pexels

Riža

Zagrijavanje riže u mikrovalnoj pećnici može uzrokovati trovanje hranom, ističe FSA, britanska agencija za hranu. Naime, kod zagrijavanja riže u mikrovalnoj mogu se razviti bakterijske spore koje su toksične i dovode do trovanja hranom. Iz tog razloga, rižu je puno bolje podgrijati na klasičan način – na štednjaku.

Image
Foto: Pexels

Piletina

Najvažnija stvar koju trebamo shvatiti kad je riječ o mikrovalnim pećnicama je to da njihova toplina ne ubija uvijek loše bakterije jer se toplina ne raspoređuje uvijek ravnomjerno kod zagrijavanja hrana. Imajući to na umu, podgrijavanje ili kuhanje mesa u mikrovalnoj nije najsretnije rješenje, a to svakako vrijedi za piletinu. Budući da mikrovalna ne zagrijava sve dijelove mesa ravnomjerno, veća je vjerojatno da će određene bakterije, poput salmonele, preživjeti. Stoga je vrlo važno piletinu najprije dobro skuhati kako bi se uklonile sve bakterije. Isto vrijedi i za druge vrste mesa. Iz tog razloga, mikrovalnu nikad ne bismo trebali koristiti za pripremu sirovog mesa.

Image
Foto: Pexels

Zeleno lisnato povrće

Što se tiče povrća, uvijek je najbolje jesti ga odmah nakon što ga pripremiš. Zeleno lisnato povrće poput kelja ili špinata ne bi trebala podgrijavati, osobito ne u mikrovalnoj pećnici. Naime, kod zagrijavanja ovog povrća u mikrovalnoj može doći do stvaranja kancerogenih spojeva, pokazuju studije.

Image
Foto: Pexels

Krumpir

Krumpir je namirnica koja se često nalazi na našem jelovniku, no ne bismo ga trebali podgrijavati. Zagrijavanjem kuhanog krumpira u mikrovalnoj pećnici može doći do razvoja bakterija koje uzrokuju botulizam.

Image
Foto: Pexels