Sa samo četiri jednostavna sastojka pripremi omiljenu jesensku poslasticu: savršeni kesten pire
Sastojci
Priprema
U loncu, na srednje jakoj vatri, umuti mlijeko sa šećerom (mlijeko možeš zamijeniti s vodom ili biljnim mlijekom ako želiš).
Otopi šećer, pa dodaj prethodno kuhane kestene (prije kuhanja - kestene je potrebno zarezati kao za pečenje, a zatim staviti u lonac s hladnom vodom i kuhati 20-30 minuta) i žličicu ekstrakta od vanilije te lagano kuhaj.
Pirjaj na laganoj vatri oko 20 minuta. Povremeno promiješaj, osobito pred kraj kuhanja kako bi spriječila sprženu smjesu.
Premjesti kestene, bez tekućine, u blender i izblendaj u pire, odnosno dok ne postane glatka smjesa. Dodajte malo tekućine dok ne postigneš željenu konzistenciju.
Nakon što se smjesa ohladi, čuvaj je u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku 4-5 dana ili u zamrzivaču do 2 mjeseca. Kesten pire možeš poslužiti sa šlagom ili ribanom čokoladom, a može i poslužiti i kao glavni sastojak mnogih torti i kolača.
Savjet
Ako želiš napraviti čokoladni kesten pire, u startu jednostavno dodaj 30-40 grama grubo nasjeckane čokolade i blendaj s kestenima. Preostala toplina kuhanih kestena otopit će čokoladu, a ti ćeš dobiti čokoladni kesten pire.