Junetina na azijski s mahunama, paprikom i mandarinom
Sastojci:
Marinada:
4 žlice sojinog umaka
2 žličice smeđeg šećera
Umak:
¼ šalice svježe istisnutog soka mandarina (oko 3-5 mandarina)
2 žlice sojinog umaka
1 žlica smeđeg šećera
1 žličicu sezamovog ulja
1 žličica kukuruznog škroba
Sastojci za jelo:
500 g junetine od buta, narezana na trakice
3 režnja češnjaka, protisnuta ili sitno nasjeckana
1/2 žlice ribanog svježeg đumbira
1 čajna žličica naribane korice mandarine
¼ do ½ žličice nasjeckane ljute crvene sušene papričice
2-3 žlice suncokretovog ulja
2 šalice zelene mahune
1 i ½ šalice baby kukuruza iz limenke
½ šalice tanke narezane crvene paprike
3-5 mladih lukova (ili 1 srednji poriluk ako ga više volite)
3 žlice vode
1½ do 2 šalice bijele riže
Priprema:
Ako imate napu iznad vašeg štednjaka upalite je. Ako nemate, zatvorite vrata od kuhinje. Ovo jelo se priprema na visokoj temperaturi i može prilično zadimiti prostor u kojem se kuha.
U posudi srednje veličine kombinirajte sastojke za marinadu i govedinu i dobro promiješajte kako bi se sva govedina ravnomjerno marinirala. Ostavite tako barem 10 minuta ili do sat vremena, te tu i tamo promiješajte.
Dok se meso marinira, pripremite sve ostalo. Nasjeckajte mahune, kukuruz i crvene paprike. Narežite mladi luk.
Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju.
U maloj zdjeli, pomiješajte češnjak, đumbir, koricu mandarina, paprike i 1 čajnu žličicu suncokretovog ulja, pa ostavite sa strane.
U posudi srednje veličine pomiješajte sve sastojke za umak (sok od mandarina, soja umak, smeđi šećer, sezamovo ulje i kukuruzni škrob) i stavite na stranu.
Ocijedite junetinu. Zagrijte 1 žličicu suncokretovog ulja u tavi. Kad je ulje vrelo dodajte jednu trećinu junetine u jednom sloju. Razdvojite bilo kakve grudice i pecite bez miješanja jednu minutu. Preokrenite junetinu i nastavite pirjati dok ne posmeđi, 1-2 minuta. Prebacite junetinu na čisti tanjur. Ponovite sve ponovo s 1 žličicom ulja i još jednim slojem junetine. Nastavite ovaj postupak dok se isprži sva junetina.
U woku ili dubokoj tavi dodajte 1 žlicu ulja i zagrijte da bude vrelo. Dodajte mahune, baby kukuruz i narezanu crvenu papriku. Često miješajte i pržite dok sve ne počne smeđiti, oko 4-6 minuta.
Dodajte mladi luk (ili poriluk) i pirjajte 1 minutu, često miješajući.
Dodajte vodu i još kratko kuhajte, oko 1 minutu.
Sad malo još ubrzajte - premjestite povrće na vanjske rubove woka, a u praznu sredinu dodajte smjesu češnjaka i đumbira u središte, pirjajte miješajući 15-20 sekundi, a zatim u to umiješajte i povrće. Odmah dodajte junetinu i sve dobro izmiješajte.
Brzo izmiješajte umak koji ste prethodno stavili na stranu i dodajte u wok i kuhajte, stalno miješajući sve dok se umak malo ne zgusne (oko 30 sekundi). Maknite wok sa štednjaka i jelo poslužite s bijelom rižom.