Gastro
Gastro

Špinat, tikva i kivi: Tri recepta sa sezonskim namirnicama u studenom

Špinat, tikva i kivi: Tri recepta sa sezonskim namirnicama u studenom
Donosimo ti par ideja za prava jesenska jela sa sezonskim namirnicama

Zelena Shakshuka

Sastojci:

100 g poriluka

30 g maslaca

250 g špinata

25 g peršina

25 ml grčkog jogurta

2 mlada luka ili jedan manji luk

50 g sira po izboru

6 jaja

sol, papar, drugi začini po želji

1 žlica maslinovog ulja

Priprema: 1. Nareži poriluk na trakice. Otopi maslac u tavi, dodaj poriluk i kuhaj na srednje jakoj vatri dok ne omekša, oko 15 minuta. Makni s vatre. 2. Operi špinat i odstrani tvrde stabljike. Sa strani ostavi 50 g špinata, a ostatak špinata blanširaj zajedno s peršinom oko 10 sekundi u kipućoj slanoj vodi. Procijedi i istog trenutka namoči u ledenoj vodi te zatim ponovno pocijedi.  3. U blenderu ili sa štapnim mikerom izblendaj poriluk, špinat, peršin, grčki jogurt i vode po potrebi (do 75 ml) dok sve ne postane kremasto. Začini po želji. 4. Prepolovi komorač, odstrani stabljiku i nareži je na tanke kriške. Dodaj narezani luk te kuhaj na tavici s malo maslinovog ulja, oko 3 minute. Začini po želji i premjestina tanjur. 5. Dodaj preostali špinat i 1-2 žlice vode u istu tavu. Začini po želji, a zuatim dodaj izblendani smjesu, komorač i luk. Uz pomoć žlice, napravi šest 'rupa' za jaja te ih razbij u svaku. Posoli i kuhaj oko 4-5 minuta na laganoj vatri te na kraju dodaj naribani sir. 

Vege curry s rezancima

Sastojci:

2 žlice suncokretovog ulja (ili bilo kojeg neutralnog koje podnosi visoke temperature)

2 1/2 narezanih gljiva po izboru (šampinjoni, shitake, vrganji...)

1 1/2 žličice soli

3 luka

jalapeno papričice (količina po želji)

1 1/2 žličice naribanog đumbira ili u prahu

konzerva kokosovog mlijeka

2 šalice butternut tikve narezane na kockice

1 1/2 šalice brokule narezane na komadiće

2 limete

curry (količina po želji)

prstoohvat smeđeg šećera

1 pakiranje rižinih rezanaca

Priprema: 1. Stavi kuhati vodu da zavrije za rižine rezance i skuhaj ih prema uputama na pakiranju. 2. U dubljoj tavi zagrij dvje žlice ulja i zatim dodaj gljive te ih posloi dok se kuhaju. Kada se skuhaju, dodaj narezani luk, jalapeno papričice ako ih koristiš i đumbir. Kuhaj oko 3 minute dok sve ne omkeša i stavi sve sa strane na tanjur. 3. Na istu tavu dodaj kokosovo mlijeko, butternut tikvu i brokule. Začini sve s curryjem, smanji vatru i kuhaj pokriveno 10 do 15 minuta. Dodaj sok od limete, začine po želji i malo smeđeg šećera. 4. Serviraj dok je toplo preko rižinih rezanaca i ukrasi po želji s limetom. 

Kruh od kivija

 Sastojci:

1 1/2 šalice brašna

2 žličice praška za pecivo

1/2 žličice soli

1/2 šalice otopljenog maslaca

1 šalica šećera

3 jaja

1/4 šalice mlijeka

3/4 pirea od kivija (oko 4-5 kivija)

Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Stavi papir na pečenje na kalup za kruh. 2. Pripremi pire od kivija na način da oguljeni kivi izblendaš u blenderu.  3. U velikoj zdjeli pomiješaj otopljeni maslac i i šećer, oko minute. Dodaj jaja, jedno po jedno i dobro sve istuci i promiješaj.  4. Dodaj 1/2 brašna i još jednom sve pomiješaj, a zatim dodaj 1/2 mlijeka. Nastavi dok ne potrošiš ostatak brašna i mlijeka i špatulom ve pomiješaj. Na kraju dodaj i pire od kivija.  5. Premjesti smjesu u kalup i sve poravnaj. Na vrh dodaj par narezanih kivija po želji. Peci oko 45-50 minuta ili dok kruh ne dobije zlatnosmeđu boju.  Pročitaj još: