Špinat, tikva i kivi: Tri recepta sa sezonskim namirnicama u studenom

Donosimo ti par ideja za prava jesenska jela sa sezonskim namirnicama

Špinat, tikva i kivi: Tri recepta sa sezonskim namirnicama u studenom

Zelena Shakshuka


Sastojci:

  • 100 g poriluka
  • 30 g maslaca
  • 250 g špinata
  • 25 g peršina
  • 25 ml grčkog jogurta
  • 2 mlada luka ili jedan manji luk
  • 50 g sira po izboru
  • 6 jaja
  • sol, papar, drugi začini po želji
  • 1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

1. Nareži poriluk na trakice. Otopi maslac u tavi, dodaj poriluk i kuhaj na srednje jakoj vatri dok ne omekša, oko 15 minuta. Makni s vatre.

2. Operi špinat i odstrani tvrde stabljike. Sa strani ostavi 50 g špinata, a ostatak špinata blanširaj zajedno s peršinom oko 10 sekundi u kipućoj slanoj vodi. Procijedi i istog trenutka namoči u ledenoj vodi te zatim ponovno pocijedi. 

3. U blenderu ili sa štapnim mikerom izblendaj poriluk, špinat, peršin, grčki jogurt i vode po potrebi (do 75 ml) dok sve ne postane kremasto. Začini po želji.

4. Prepolovi komorač, odstrani stabljiku i nareži je na tanke kriške. Dodaj narezani luk te kuhaj na tavici s malo maslinovog ulja, oko 3 minute. Začini po želji i premjestina tanjur.

5. Dodaj preostali špinat i 1-2 žlice vode u istu tavu. Začini po želji, a zuatim dodaj izblendani smjesu, komorač i luk. Uz pomoć žlice, napravi šest 'rupa' za jaja te ih razbij u svaku. Posoli i kuhaj oko 4-5 minuta na laganoj vatri te na kraju dodaj naribani sir. 

Vege curry s rezancima


Sastojci:

  • 2 žlice suncokretovog ulja (ili bilo kojeg neutralnog koje podnosi visoke temperature)
  • 2 1/2 narezanih gljiva po izboru (šampinjoni, shitake, vrganji...)
  • 1 1/2 žličice soli
  • 3 luka
  • jalapeno papričice (količina po želji)
  • 1 1/2 žličice naribanog đumbira ili u prahu
  • konzerva kokosovog mlijeka
  • 2 šalice butternut tikve narezane na kockice
  • 1 1/2 šalice brokule narezane na komadiće
  • 2 limete
  • curry (količina po želji)
  • prstoohvat smeđeg šećera
  • 1 pakiranje rižinih rezanaca

Priprema:

1. Stavi kuhati vodu da zavrije za rižine rezance i skuhaj ih prema uputama na pakiranju.

2. U dubljoj tavi zagrij dvje žlice ulja i zatim dodaj gljive te ih posloi dok se kuhaju. Kada se skuhaju, dodaj narezani luk, jalapeno papričice ako ih koristiš i đumbir. Kuhaj oko 3 minute dok sve ne omkeša i stavi sve sa strane na tanjur.

3. Na istu tavu dodaj kokosovo mlijeko, butternut tikvu i brokule. Začini sve s curryjem, smanji vatru i kuhaj pokriveno 10 do 15 minuta. Dodaj sok od limete, začine po želji i malo smeđeg šećera.

4. Serviraj dok je toplo preko rižinih rezanaca i ukrasi po želji s limetom. 

Kruh od kivija


 Sastojci:

  • 1 1/2 šalice brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 šalice otopljenog maslaca
  • 1 šalica šećera
  • 3 jaja
  • 1/4 šalice mlijeka
  • 3/4 pirea od kivija (oko 4-5 kivija)

Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Stavi papir na pečenje na kalup za kruh.

2. Pripremi pire od kivija na način da oguljeni kivi izblendaš u blenderu. 

3. U velikoj zdjeli pomiješaj otopljeni maslac i i šećer, oko minute. Dodaj jaja, jedno po jedno i dobro sve istuci i promiješaj. 

4. Dodaj 1/2 brašna i još jednom sve pomiješaj, a zatim dodaj 1/2 mlijeka. Nastavi dok ne potrošiš ostatak brašna i mlijeka i špatulom ve pomiješaj. Na kraju dodaj i pire od kivija. 

5. Premjesti smjesu u kalup i sve poravnaj. Na vrh dodaj par narezanih kivija po želji. Peci oko 45-50 minuta ili dok kruh ne dobije zlatnosmeđu boju. 

Pročitaj još:

Image

Vrijeme je za jela na žlicu: Imamo 3 super recepta za jesenske juhe