Zelena Shakshuka
Sastojci:
- 100 g poriluka
- 30 g maslaca
- 250 g špinata
- 25 g peršina
- 25 ml grčkog jogurta
- 2 mlada luka ili jedan manji luk
- 50 g sira po izboru
- 6 jaja
- sol, papar, drugi začini po želji
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
1. Nareži poriluk na trakice. Otopi maslac u tavi, dodaj poriluk i kuhaj na srednje jakoj vatri dok ne omekša, oko 15 minuta. Makni s vatre.
2. Operi špinat i odstrani tvrde stabljike. Sa strani ostavi 50 g špinata, a ostatak špinata blanširaj zajedno s peršinom oko 10 sekundi u kipućoj slanoj vodi. Procijedi i istog trenutka namoči u ledenoj vodi te zatim ponovno pocijedi.
3. U blenderu ili sa štapnim mikerom izblendaj poriluk, špinat, peršin, grčki jogurt i vode po potrebi (do 75 ml) dok sve ne postane kremasto. Začini po želji.
4. Prepolovi komorač, odstrani stabljiku i nareži je na tanke kriške. Dodaj narezani luk te kuhaj na tavici s malo maslinovog ulja, oko 3 minute. Začini po želji i premjestina tanjur.
5. Dodaj preostali špinat i 1-2 žlice vode u istu tavu. Začini po želji, a zuatim dodaj izblendani smjesu, komorač i luk. Uz pomoć žlice, napravi šest 'rupa' za jaja te ih razbij u svaku. Posoli i kuhaj oko 4-5 minuta na laganoj vatri te na kraju dodaj naribani sir.
Vege curry s rezancima
Sastojci:
- 2 žlice suncokretovog ulja (ili bilo kojeg neutralnog koje podnosi visoke temperature)
- 2 1/2 narezanih gljiva po izboru (šampinjoni, shitake, vrganji...)
- 1 1/2 žličice soli
- 3 luka
- jalapeno papričice (količina po želji)
- 1 1/2 žličice naribanog đumbira ili u prahu
- konzerva kokosovog mlijeka
- 2 šalice butternut tikve narezane na kockice
- 1 1/2 šalice brokule narezane na komadiće
- 2 limete
- curry (količina po želji)
- prstoohvat smeđeg šećera
- 1 pakiranje rižinih rezanaca
Priprema:
1. Stavi kuhati vodu da zavrije za rižine rezance i skuhaj ih prema uputama na pakiranju.
2. U dubljoj tavi zagrij dvje žlice ulja i zatim dodaj gljive te ih posloi dok se kuhaju. Kada se skuhaju, dodaj narezani luk, jalapeno papričice ako ih koristiš i đumbir. Kuhaj oko 3 minute dok sve ne omkeša i stavi sve sa strane na tanjur.
3. Na istu tavu dodaj kokosovo mlijeko, butternut tikvu i brokule. Začini sve s curryjem, smanji vatru i kuhaj pokriveno 10 do 15 minuta. Dodaj sok od limete, začine po želji i malo smeđeg šećera.
4. Serviraj dok je toplo preko rižinih rezanaca i ukrasi po želji s limetom.
Kruh od kivija
Sastojci:
- 1 1/2 šalice brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 šalice otopljenog maslaca
- 1 šalica šećera
- 3 jaja
- 1/4 šalice mlijeka
- 3/4 pirea od kivija (oko 4-5 kivija)
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Stavi papir na pečenje na kalup za kruh.
2. Pripremi pire od kivija na način da oguljeni kivi izblendaš u blenderu.
3. U velikoj zdjeli pomiješaj otopljeni maslac i i šećer, oko minute. Dodaj jaja, jedno po jedno i dobro sve istuci i promiješaj.
4. Dodaj 1/2 brašna i još jednom sve pomiješaj, a zatim dodaj 1/2 mlijeka. Nastavi dok ne potrošiš ostatak brašna i mlijeka i špatulom ve pomiješaj. Na kraju dodaj i pire od kivija.
5. Premjesti smjesu u kalup i sve poravnaj. Na vrh dodaj par narezanih kivija po želji. Peci oko 45-50 minuta ili dok kruh ne dobije zlatnosmeđu boju.
Pročitaj još: