Tradicionalni kolač: Sočna jesenska pita od jabuke i cimeta

Proslavi dolazak jeseni uz ovaj klasični kolač kojeg svi vole

Tradicionalni kolač: Sočna jesenska pita od jabuke i cimeta
Foto: Unsplash
Postoji li išta bolje od okusa prhke jabučne pite začinjene cimetom? Tradicionalni jesenski kolač kojeg su pripremale i naše bake i dalje je među omiljenim desertima tijekom jesenske sezone, samo što danas postoji mnoštvo različitih varijanti, a svaka domaćica ima svoju verziju. Vrijeme jabuka tek stiže, a recept koji ti danas donosimo vrlo je jednostavan i jedan je od onih klasika koje svi vole. Ova je pita idealan izbor u svim prigodama, vrlo se brzo priprema, a od nje će ti cijela kuća mirisati na jesen i djetinjstvo. Posluži je uz šalicu čaja i uživaj u cozy jesenskom ugođaju.

Sastojci

1.5 šalica smeđeg šećera
100 ml ulja
1 veće jaje
1 šalica mlijeka
1 žličica ekstrakta od vanilije
1 žličica sode bikarbone
2.5 šalice brašna
2.5 šalice sjeckanih jabuka
0.5 šalice bijelog šećera
1 žličica cimeta
1 žlica otopljenog maslaca

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. U jednoj zdjeli pomiješaj sve sastojke za tijesto i promiješaj kako bi smjesa bila jednolična.

02.

Prebaci tijesto u tepsiju ili okrugli kalup za pečenje.

03.

Za preljev pomiješaj cimet sa šećerom i otopljenim maslacem. Prelij tijesto.

04.

Peci pitu oko 45 minuta. Posluži uz žlicu grčkog jogurta ili kuglicu sladoleda od vanilije.

Savjet

Kod pripreme pite najbolje je koristiti domaće jabuke

M.G.
1.9.2021.